Eveniment

Eurofound: În UE au apărut nouă tipuri de noi forme de muncă. În România se regăsesc cinci dintre ele

Eurofound: În UE au apărut nouă tipuri de noi forme de...

Autor: Ramona Cornea

22.12.2020, 16:15 679

România este una dintre ţările din Uniunea Europeană unde a apărut un nou tip de formă de muncă în care mai mulţi angajatori folosesc la comun angajaţii, însă în ţară nu există o legislaţie specifică care să reglementeze această practică.

Eurofound, adică Fundaţia Euro­­peană pentru Îmbunătăţirea Con­diţiilor de Muncă şi Viaţă, a iden­tificat următoarele nouă noi forme de angajare în statele membre ale Uniunii Europene, iar cinci dintre ele sunt pre­zente şi pe piaţa muncii din România.
„Ocuparea forţei de muncă standard este încă dominantă în întreaga UE, dar pieţele forţei de muncă europene sunt caracterizate de forme din ce în ce mai diverse de ocupare. Se aşteaptă ca unele noi forme de ocupare să continue să crească, datorită tranziţiei duble către era digitală şi unei economii neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Cu toate acestea, unele forme noi de ocupare a forţei de muncă pot fi afectate negativ din cauza impactului economic şi al pieţei forţei de muncă a COVID-19“, scriu analiştii de la Eurofound.

Astfel, cele nouă noi tipuri de forme de angajare identificate de Eurofound sunt: folosirea la comun a angajaţilor, adică o practică în care mai mulţi angajatori folosesc angajaţi la comun şi sunt responsabili la comun de ei, job sharing, adică o companie angajează mai mulţi angajaţi pentru un singur post cu normă întreagă, munca pe bază de vouchere unde plata pe care o primeşte angajatul este un voucher, managementul interimar, o formă de angajare unde o companie „închiriază“ angajaţi în regim tem­porar unei alte companii pentru a rezolva o problemă specifică de mana­gement sau consultanţă, munca ocazională, respectiv un tip de acti­vitate ce nu are continuitate şi stabili­tate, munca mobilă bazată pe tehno­logie unde angajatul lucrează din mai multe locuri cu ajutorul tehnologiilor moderne, munca pe o platformă online sau o aplicaţie, tip de muncă în care lucrătorul este considerat liber profe­sionist şi munca pe bază de portofoliu în care mai mulţi liber profesionişti sau microîntreprinderi lucrează pentru un număr mare de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO