Eveniment

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a depus la Senat proiectul pentru înfiinţarea Autorităţii Vamale Române

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a depus la...

Autor: Teodor Bobei

13.09.2019, 14:10 127

Eugen Teodorovici a depus, în procedură de urgenţă la Senat, un proiect pentru înfiinţarea Autorităţii Vamale Române, instituţie care se va afla în subordinea Ministerului de Finanţe. Iniţiativa vine în contextul în care ANAF a fost reorganizată şi parţial divizată.

„În subordinea Ministerului Finanţelor Publice se înfiinţează Autoritatea Vamală Română, ca efect al reorganizării prin divizare parţială a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, organ de specialitate al administraţiei publice centrale în domeniul vamal, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată de la bugetul Ministerului Finanţelor Publice, denumită în continuare Autoritate”, prevede proiectul de lege iniţiat de senatorul PSD Eugen Teodorovici.

Autoritatea Vamală Română îndeplineşte rolul de organ fiscal central, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Totodată, Autoritatea ar prelua de la ANAF şi unităţile subordonate acesteia, activitatea, posturile şi personalul structurilor vamale, respectiv Direcţia Generală a Vămilor din cadrul aparatului propriu al Agenţiei, direcţiile regionale vamale şi birourile vamale de interior şi de frontieră din cadrul direcţiilor regionale ale finanţelor publice, potrivit sursei citate.

Conform proiectului, Autoritatea Vamale Române este condusă de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului finanţelor publice, ajutat de un vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului Finanţelor Publice, iar preşedintele Autorităţii are calitatea de ordonator terţiar de credite şi poate delega această calitate în condiţiile stabilite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare.

Principalele obiective ale Autorităţii sunt:

- protejarea intereselor financiare ale României, ale Uniunii Europene şi ale statelor membre ale acesteia,

- punerea în aplicare a politicii comerciale comune şi a celorlalte politici ale Uniunii cu impact asupra comerţului

- protejarea României şi a UE de comerţul inechitabil şi ilegal şi încurajarea activitătilor economice legitime,

- garantarea securităţii şi siguranţei României, a Uniunii Europene şi a rezidenţilor acestora, protecţia mediului, în cooperare strânsă cu alte autorităti, dacă este cazul şi menţinerea unui echilibru adecvat între controalele vamale şi facilitarea comerţului legitim.

Proiectul urmăreşte să stabilească cadrul legal pentru acordarea mandatelor de reprezentare în instanţă şi în raport de instituţia nou înfiinţată, întrucât există premisele ca reprezentarea uneia dintre cele doua instituţii să fie realizată de către cealaltă în anumite situaţii, conform expunerii de motive a iniţiativei legislative.

Cu titlu de exemplu, menţionăm situaţia în care consilierii juridici din cadrul Autoritatii sau unităţilor teritoriale ale acesteia să solicite instanţelor de judecată anumite drepturi de natură salarială în contradictoriu cu Autoritatea Vamală Română, situaţie în care nu s-ar putea asigura reprezentarea de specialitate a acestei autorităţi din motive de conflict de interese.

„De asemenea subliniem că prin trecerea structurilor vamale şi organizarea acestora în subordinea Ministerului Finanţelor Publice, România se aliniază modelului organizatoric şi bunelor practici existente în majoritatea statelor membre care gestionează frontiera externă a Uniunii Europene (de ex. Belgia, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania)”, conform în expunerea de motive.

Proiectul de lege este înregistrat, în procedură de urgenţă la Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Încă din luna iunie, Eugen Teodorovici a anunţat că va propune un proiect de lege de reformare a sistemului vamal, astfel încât Direcţia Generală a Vămilor să fie separată de ANAF şi să intre sub autoritatea directă a ministrului de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO