Eveniment

Este Rusia o ameninţare pentru România? Răspunsul ministrului Apărării, Vasile Dîncu

Este Rusia o ameninţare pentru România? Răspunsul...

Autor: Laura Buciu

08.01.2022, 10:00 1384

Rusia nu este o ameninţare directă pentru România, spune, vineri, ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Acesta a spus că Rusia este, însă, o ameninţare pentru securitatea din zonă.

Vasile Dîncu a fost întrebat, vineri, dacă Rusia o ameninţare pentru România.

„Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Ori noi facem parte dintr-un sistem de apărare, sistemul NATO, deci noi reacţionăm armonic cu toate celelalte ţări. Am avut un B9, un summit la Bucureşti, cu ţările de pe flancul estic, cu reprezentanţii B9, s-a întâlnit şi preşedintele Statelor Unite, preşedintele Iohannis este foarte activ în străinătate, în discuţii şi promovarea intereselor ţărilor de pe flancul estic. Evident că atunci când este nominalizată România în discursurile lui Putin, toată lumea mă întreabă dacă România este în pericol. Este vorba de una din revendicările propagandistice ale Rusiei, în care îi spun că bazele din România şi Polonia pot fi folosite de o factură ofensivă, deşi NATO a demonstrat că sunt doar de natură defensivă, deci nu pot fi folosite în acest moment pentru asta, dar evident că sunt declaraţii în care Rusia face presiune în negocierile mai mari cu NATO privind crearea unei centuri de securitate, care este greu de acceptat, pentru că este de fapt o centură de securitate care ar porni de la zidul Berlinului încoace şi care cuprinde toate ţările care au intrat în NATO după 1997 şi care ar trebui să nu existe nici o prezenţă a NATO aici. Ori noi, ca membri NATO, nu putem să spunem că se poate elimina prezenţa aici, dar este vorba de o situaţie de negociere, mai degrabă şi evident că NATO se uită cu îngrijorare după Crimeea la ceea ce se întâmplă în acest moment Ucrainei şi la ceea ce se întâmplă la graniţele Poloniei, cu mişcările din Belarus, folosirea unei migraţii de o manieră oarecum strategică care forţează ţările, graniţele unei ţări europene importante”, spune Vasile Dîncu, la Digi 24.

Dăncu a mai spus că este evident că dialogul rămâne, iar populaţia nu trebuie să se alarmeze, „pentru că dialogul este în acest moment foarte important”.

„Aţi văzut că fiind vorba de un sistem centralizat, cu decizie centralizată, cum este Rusia, Statele Unite şi ţările NATO au accelerat foarte mult dialogul între Statele Unite, NATO şi Rusia, deci, mai ales Statele Unite în acest moment au dus trena, au fost două discuţii telefonice într-o lună, mai puţin de o lună între preşedintele Biden şi preşedintele Putin. Diplomaţia lucrează şi sperăm că se va ajunge şi în urma negocierilor interne pe care le avem noi şi negocierile cu Rusia, se va ajunge la o situaţie normală de echilibru în care să se respecte independenţa”, a mai spus ministrul Apărării.

Întrebat dacă vede Rusia mai ofensivă în 2022, Dîncu spune că Rusia este ofensivă.

„În această perioadă a mărit foarte mult şi tonul, agresivitatea discursului şi a avut nişte cereri ultimative, însă părerea mea este că sunt mai degrabă forme de negociere. Nu cred că este foarte simplu pentru Rusia să declanşeze procese care ar fi urmate de blocadă economică, pentru că o blocadă economică pentru Rusia nu ar fi un lucru pe care să-l poată gestiona. Sperăm însă în raţiune pentru că asta este... există acum atâtea mecanisme şi am văzut partea americană - să spunem - a făcut în ultima vreme concesii privind operativitatea comunicării, deci s-au mărit numărul de formate, de contracte, de teme care se pun pe agendă. Evident că nu se pot lua pe agenda discuţiilor toate temele Rusiei, pentru că asta ţine de interesul Rusiei, dar această încercare oarecum a Rusiei de a proiecta şi un fel de expansionism de pe vremea nu numai a ţarului Petru, a ortodoxiei, dar şi de pe vremea comunismului, a surprins oarecum scena internaţională, pentru că nu se poate reveni la tratatele de după Al Doilea Război Mondial, deja toate mecanismele şi tratatele din ultima vreme s-au rafinat mult şi s-a trecut la o altă etapă în istoria negocierilor politice”, a mai spus Vasile Dîncu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO