Eveniment

Este oficial: Liderii UE au decis introducerea paşapoartelor de vaccinare, într-un nou efort de resuscitare a industriei turismului din Europa

Cancelarul german Angela Merkel în timpul summit-ului UE de ieri, 25 februarie

Cancelarul german Angela Merkel în timpul summit-ului UE de ieri, 25 februarie

Autor: Eduard Ivanovici

26.02.2021, 15:51 1652

Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene au discutat în timpul summit-ului digital de joi despre problemele logistice pe care trebuie să le rezolve blocul comunitar în contextul programului de vaccinare anti-COVID-19, conform Deutsche Welle.

De asemenea, liderii UE au analizat o serie de abordări în ceea ce priveşte livrarea dozelor şi conflictele pe care le-ar putea genera reînchiderea frontierelor naţionale.

Însă cel mai important subiect a fost implementarea paşapoartelor de vaccinare. Statele din sudul continentului, precum Spania, Italia şi Grecia, care se bazează masiv pe industria turismului, cred că o asemenea schemă ar putea încuraja relaxarea restricţiilor impuse asupra traficului aerian, evitându-se astfel dezastrul sezonului estival de anul trecut.

Între timp, ţările din nordul Europei au subliniat faptul că certificatele de imunizare ar putea genera un val de discriminare de-a lungul continentului .

În final, cancelarul german Angela Merkel a anunţat că paşapoartele de vaccinare vor fi disponibile – cel mai probabil – înainte verii, însă nu a detaliat modul în care vor fi utilizate, adăugând că blocul are nevoie de trei luni pentru a crea un cadrul tehnic eficient.

Merkel a menţionat că emiterea certificatelor „nu înseamnă că vor călători doar persoanele care au paşaport de vaccinare”.

„Primul obiectiv este atingerea unei rate ridicate de vaccinare. Uniunea Europeană va primi 50 de milioane de doze până luni. Circa 29 de milioane de oameni au fost imunizaţi până acum, adică 8% din populaţia adultă”, spune Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO