Eveniment

Eşecul „Proiectului Frica“: scenariile apocaliptice nu mai sperie electoratul

Eşecul „Proiectului Frica“: scenariile apocaliptice...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.06.2016, 00:03 340

Rezultatul referendumului britanic face evident că „Proiectul Frica“ nu mai  funcţionează, scrie La Tribune.

De ceva ani „frica de necunoscut“ a fost folosită ca strategie pentru intimidarea ţărilor recalcitrante, pentru a convinge anumite naţiuni să stea cuminţi în UE şi zona euro.

Strategia a permis, în pofida unui refe­rendum care a decis în sens invers, impunerea asupra guvernului grec al lui Alexis Tsipras, a unei politici pe care nici el şi nici poporul său nu au vrut-o.

Singurul scop al acestei strategii a devenit prevenirea ieşirii din zona euro sau din Uniunea Europeană, descrisă ca un „salt în necunoscut“.

Teama a fost arma principală a campaniei „Rămânem“ din Marea Britanie şi a fost întărită nu doar prin studii economice, ci şi prin avertismente emise de diferiţi experţi în privinţa consecinţelor Brexitului asupra… albinelor, topirii gheţii, fotbalului britanic şi concertelor muzicienilor locali în străinătate.

Cu grecii a avut efect, dar cu britanicii acest demers s-a dovedit contraproductiv. Alegătorii britanici l-au luat ca atare: un efort disperat care ascunde mai înainte de toate incapacitatea de a construi o viziune pentru viitor despre UE pozitivă.

Grav este că „Proiectul Frica“ a decre­dibilizat adevăratele riscuri pe care le aduce Brexitul: economia nu mai este un mijloc de a convinge opinia publică. Ba chiar a dat mai multă forţă discursurilor puternic xenofobe ale anumitor partizani ai taberei „Plecăm“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO