Eveniment

Escrocherie cu vaccinuri anti-Covid pe Darknet: preţurile dozelor de vaccin de pe piaţa neagră variază între 250 şi 1.000 de dolari per unitate

Escrocherie cu vaccinuri anti-Covid pe Darknet:...

Autor: Mediafax

09.03.2021, 16:43 84

Pe internet circulă numeroase oferte pentru vaccinuri anti-Covid omologate şi neomologate, dar, probabil, produsele oferite nu sunt eficiente. Semnalul de alarmă este tras de cercetătorii Kasperky care au examinat mai multe pieţe on-line de pe Darknet.

Cercetătorii Kaspersky au examinat 15 pieţe diferite pe Darknet şi au găsit reclame pentru trei vaccinuri împotriva Covid: Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna. De asemenea, au fost găsiţi vânzători care făceau publicitate pentru vaccinuri anti-Covid neomologate.

Potrivit Kaspersky, majoritatea anunţurilor din partea vânzătorilor provin din Franţa, Germania, Marea Britanie şi SUA, iar preţurile pe doză variază de la 250 USD până la 1.200 USD, cu un cost mediu de aproximativ 500 USD. Comunicarea în ceea ce priveşte aceste anunţuri se face prin intermediul aplicaţiilor de mesagerie criptate, în timp ce plăţile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin.

Majoritatea acestor vânzători de pe pieţele negre au efectuat între 100-500 de tranzacţii, indicând că au finalizat vânzări, dar rămâne în continuare neclar ceea ce anume cumpără utilizatorii Darknet. În urma informaţiilor disponibile experţilor Kaspersky, este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unităţi medicale au doze rămase) şi câte reclame sunt, de fapt, înşelătorii.

Chiar dacă primesc ceva anume prin poştă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă şi validă, este concluzia celor de la Kaspersky. Mai important, obţinerea unor astfel de doze este ilegală.

„Puteţi găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul COVID-19 şi multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci şi certificate de vaccinare - documente care vă pot ajuta să călătoriţi fără restricţii. Este important ca utilizatorii să fie precauţi cu privire la orice «afacere» legată de pandemie şi, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpăraţi un vaccin de pe Darknet”, a explicat Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a fi în siguranţă împotriva escrocheriilor legate de pandemia Covid-19, experţii Kaspersky le recomandă oamenilor să nu se facă achiziţii de pe Darknet şi să verifice cu atenţie site-urile şi email-urile care oferă astfel de produse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO