Eveniment

„Epidemia“ cu noul virus gripal a fost reclasificată ca „pandemie“: Guvernul discută cu BNR şi mediul de afaceri pachetul de măsuri de urgenţă pentru atenuarea căderii economice

„Epidemia“ cu noul virus gripal a fost reclasificată...
12.03.2020, 00:08 3084

Guvernul şi mediul de afaceri au examinat miercuri seară la Palatul Victoria o serie de măsuri care să conducă la atenuarea impactului căderii economice generate de criza noului virus gripal.

Şi pentru mediul economic şi pentru mediul politic dubiile s-au risipit:  nu mai vorbim acum de „dacă“ cri­za, reclasificată miercuri „pande­mie“ de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), va lovi economia, ci „cu ce intensitate“. Iar întrebare este: care sunt soluţiile rapide şi apoi de durată pentru atenuarea impactului.

Întrebările sunt multe, nesiguranţa mare şi pro­punerile cu duiumul. Certitudinea, cât va ţine ea, este că, deocamdată, guvernatorul BNR Mugur Isărescu  ţine în frâu cursul valu­tar, iar dobânzile nu cresc. În schimb, Bursa de la Bucu­reşti continuă să sufere, cu toţi indicii pe roşu şi cu o cădere a BET, miercuri, de 3,9%. Cum un rău nu vine niciodată singur, războiul de pe piaţa mon­dială a petrolului adaugă încă un lest pe re­zultatul companiilor din energie. OMV Petrom a căzut ieri cu 5,9% sau Romgaz cu 4,3%

Aseară la sediul guvernului din Victoriei s-a reunit „Grupul de Lucru Interinstituţional“ pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şedinţa a fost prezidată de preşedintele Klaus Iohannis. Au fost invitaţi între alţii Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Daniel Dăianu, preşedinte al Consiliului Fiscal şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Preşedintele Klaus Iohannis, care a prezidat prima parte a şedinţei, a reamintit că liderii europeni se aşteaptă la un recul în economie după ce se termină epidemia, adică „în câteva săptămâni“.

De altfel, Comisia Europeană a anunţat miercuri un plan de investiţii pentru susţinerea economiilor Uniunii Europene care va atinge rapid 25 de miliarde de euro. În această săptămână ar urma să fie eliberate în piaţă 7,5 miliarde de euro, lichidităţi pentru investiţii, a anunţat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele Klaus Iohannis a anticipat că guvernul va lua „un set de măsuri ca reculul din economie să fie tratat şi să nu pierdem nici vremea, nici banii românilor“. Potrivit şefului statului, ministrul finanţelor s-a pregătit foarte bine pentru această situaţie şi nu va fi nicio problemă cu plăţile pentru lunile ce vin.

Klaus Iohannis a mai declarat că întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din transporturi trebuie sprijinite pentru a face faţă crizei generate de epidemie: „Guvernul va evalua în ce măsură pot fi sprijinite întreprinderile mici şi mijlocii, care nu au resurse să reziste mult, dar şi firmele din sectoare afectate, cum sunt transportatorii“.

Ministrul finanţelor, Florin Cîţu, care astăzi va afla dacă preia sau nu frâiele guvernului - în urma votului de învestitură ce va fi dat în Parlament -  a susţinut pe reţeaua de socializare Facebook, pe care o foloseşte frecvent în ultima vreme, că Executivul dispune de resursele şi instrumentele fiscale necesare pentru a face faţă efectelor economice ale epidemiei.

„Deja v-am spus că aşa cum arată lucrurile, măsurile trebuie să fie de natură fiscală. DAR (sublinierile aparţin ministrului – n.red.) pentru a avea impact maxim este nevoie de coordonarea politicilor fiscale şi monetare. Am ţinut legătură în permanenţă cu domnul Guvernator şi deja avem formate echipe de lucru cu experţi din MFP şi BNR. Pentru prima dată suntem în faţa unei astfel de provocări şi NU avem niciun fel de probleme pe partea de finanţare. Am fost precaut, am atras finanţare (chiar daca am fost linşat mediatic pentru asta) şi avem resursele necesare pentru plata tuturor cheltuielilor din buget. Chiar şi în contextul în care a trebuit să facem plăţi către Ministerul Sănătăţii, în plus, de aproximativ 620 milioane lei. Avem resursele şi instrumentele fiscale necesare pentru a face faţă acestei provocări“, a scris miercuri Florin Cîţu pe pagina sa de socializare.

Pe de altă parte, şeful statului a lăsat să se înţeleagă că nu va declara stare de urgenţă în România ca urmare a actualei situaţii.

„Dacă vă uitaţi la televizor şi vedeţi politicieni care dau sfaturi la toată lumea şi le ştiu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbaţi canalul. Luaţi sfaturi de la autorităţi, care sunt pe fază“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis când a fost întrebat de jurnalişti dacă va ţine cont de declaraţiile mai multor politicieni care au cerut instituirea stării de urgenţă în România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO