Eveniment

Energia s-a scumpit cu 4%. De vina e Dunarea

02.04.2007, 18:43 11

Tarifele la energie pentru consumatorul casnic au fost majorate de ieri in medie cu 3,95%, principalul motiv care a stat la baza acestei majorari fiind faptul ca in ultima parte a anului 2006 majoritatea productiei de energie electrica s-a bazat in special pe gaze din cauza hidraulicitatii scazute.
"In cazul unui consumator cu un consum lunar de 100 kWh, efectele estimate ale modificarii tarifelor reglementate la consumatorii captivi se traduc prin cresterea pretului mediu cu circa 0,01 lei/kWh, ceea ce conduce la cresteri ale valorii lunare a facturii cu valori estimate intre 1,2 si 1,5 lei", potrivit reprezentantlor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Alti factori care au dus la cresterea pretului la energia electrica sunt majorarea preturilor la combustibili realizate in perioada decembrie 2006 - februarie 2007, debitele reduse ale Dunarii care au influentat negativ productia de energie hidro, mult mai ieftina comparativ cu cea obtinuta din resurse termo, precum si cresterea costurilor termocentralelor in privinta transportului feroviar al combustibililor si cresterea salariului minim pe economie.
Ultima majorare a tarifelor la energie electrica a avut loc pe 1 decembrie 2006, cand preturile au crescut cu 4,72%. Aceasta majorare a devansat calendarul scumpirilor stabilit initial pentru data de 1 ianuarie.
Potrivit ANRE, urmatoarea majorare a facturilor la energie electrica nu va avea loc pana in luna septembrie.
Ministrul economiei si comertului, Varujan Vosganian, a anuntat anterior ca tarifele la energia electrica vor fi majorate in acest an cu 1%-2% peste nivelul inflatiei din acest an.
Pentru intregul an, preturile la energia electrica vor creste cu mai putin de 6%, in doua etape.
Pentru 2008, ministrul estimeaza o evolutie a pretului la energie electrica sub nivelul inflatiei.
Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual in plus sau in minus. Tinta pentru 2008 este de 3,8%, cu aceeasi banda de variatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO