Eveniment

Energia privata, singurul domeniu creditabil

17.05.2009, 18:27 24

Companiile private din sectorul energetic sunt printre putinele care au reusit in ultimele luni sa obtina finantari de sute de milioane de euro de la banci, in conditiile in care majoritatea sectoarelor economice acuza un blocaj al creditarii din partea institutiilor financiare.

Petrom a luat in ultimele luni circa 1,1 mld. euro de la BERD, BEI si banci comerciale, CEZ discuta cu BEI obtinerea unei finantari de pana la jumatate de miliard de euro, iar italienii de la Unicredit spun ca energia verde este singurul domeniu pe care sunt dispusi sa-l finanteze in aceasta perioada. Unicredit, unul dintre cei mai importanti creditori din zona Europei Centrale si de Est, are incredere ca economia Romaniei se va redresa in 2010, cand urmeaza sa aiba o crestere de 1%, dupa ce in primul trimestru al anului, PIB a scazut cu 6,4%.
"Este singurul domeniu fara riscuri majore pe care suntem dispusi sa-l finantam. Suntem in discutii cu mai multi dezvoltatori de proiecte eoliene, dar deocamdata nu am semnat niciun acord", a declarat Melih Mengu, vicepresedinte corporate banking al UniCredit Tiriac Bank.
Potrivit acestuia, o piedica destul de importanta in ceea ce priveste investitile in energie regenerabila este absenta unei legislatii stabile.
Oficialii UniCredit au mai precizat ca in comparatie cu alte tari, pe piata locala lipseste forta de munca specializata pe partea de constructie a parcurilor eoliene.
Pe de alta parte, statul se confrunta cu probleme majore in atragerea finantarilor, in ciuda faptului ca are nevoie de fonduri de 7,6 mld. euro pentru sprijinirea companiilor din sectoarele energie electrica, petrol si gaze, mine.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO