Eveniment

Energia electrică şi-ar putea dubla costurile în următorii şapte ani

Energia electrică şi-ar putea dubla costurile în următorii şapte ani

Autor: Gabriel Razi

19.04.2011, 23:57 186

Factura de energie electrică s-ar putea dubla în următorii şapteani, odată cu intrarea în vigoare a sche­melor de sprijin pentruenergia rege­nerabilă, aflate acum spre avizare la ComisiaEuropeană.

"Preţul la energie electrică ar putea creşte cu 40-60 euro înurmătorii şapte ani. Pentru 2011, bazat pe pre­viziunea revizuită aAuto­rităţii Naţionale de Regle­men­tare în Energie (ANRE),influenţa în preţ la con­sumatorul final va fi de 18,54 lei/MWh(4,5 euro). În prezent preţul pentru energia electrică în Româniaeste de 45 de euro/MWh. În Germania preţul energiei electrice estede 60 de euro/MWh", a declarat ieri Ion Lun­gu, preşedinte alAsociaţiei Furni­zorilor de Energie Electrică din Ro­mânia (AFEER),în cadrul conferinţei "Protecţia mediului şi influenţele îneconomia României", organizat de Focus Energetic.

Cele 8 milioane de consumatori casnici din România plătesc înprezent la energia electrică o factură medie de 10-15 euro/lună. ÎnGermania, o familie medie plăteşte lunar circa 15-20 euro pentruenergia electrică. În total în conturile furnizorilor de energieelectrică din România ajung acum în jur de 1,4 miliarde de euro subforma facturilor plătite de consu­matori. În 2017, în condiţiiledublării costurilor, furnizorii de electricitate ar putea încasafacturi de 2,8 miliarde de euro. Astfel, o familie medie de patrupersoane, care plăteşte în prezent o factură lunară de 10-15 euro,ar putea plăti în 2017 circa 30 de euro pentru energia electrică.Un frigider consumă într-o lună în jur de 80-100 kwh lunar, în baniînsemnând circa 4-4,5 euro/ lună (18-20 lei).

Dacă preţurile se vor dubla, cu­rentul electric pentru unfrigider va creşte până la circa 10-12 euro (40-50 lei), valoareamedie totală din prezent a unei facturi pentru energia electrică aunei familii medii din România. Energia electrică pentru un laptopfolosit opt ore pe zi, care consumă 60 kwh/lună, va costa 2,7-3euro (11-12 lei), în timp ce utilizarea normală a cinci becuri de100 de waţi va costa peste şapte ani circa 5 lei/lună, încondiţiile în care acum costă numai 2-2,5 lei pe lună.

Maria Mânicuţă, director în cadrul ANRE, a spus că o dublare apreţu­rilor este puţin probabilă, un scenariu posibil fiind ocreştere de circa 30 euro/MWh a preţului la energia elec­trică înurmătorii ani.

"În 2017 preţul curentului electric o să crească cu maximum 33euro/ MWh (cu 70% mai mult ca în prezent - n. red.). Vom plăticertificatele sau vom plăti investiţiile privind redu­cereaemisiilor", a explicat Mânicuţă. Estimarea ANRE se referă doar laimpactul pe care îl va avea asupra preţului doar energia verde, întimp ce previziunile făcute de repre­zentantul AFEER includ şibonu­surile pentru energia electrică în coge­nerare şi costurileprivind emisiile de CO2. Creşterile de preţ ar putea ajunge pefactură doar în cazul unui val de investiţii pe segmentul energieiregenerabile, însă legea care ar trebui să reglementeze modul încare sunt aplicate măsurile de susţinere pentru producătorii deenergie verde este pe cale să încheie trei ani de neaplicare.

Aplicarea legii a fost întârziată de modificările făcute asupraacesteia anul trecut şi de lipsa normelor de aplicare. În prezentdocumentul se află pentru avizare pe birourile decidenţilor de laBruxelles, iar negocierile se învârt în jurul găsirii de soluţiipentru evitarea supracompensării acestor investiţii. Pe piaţalocală valoarea proiectelor în energia regenerabilă se ridică acumla puţin peste 800 de milioane de euro cu toate că pe hârtiepotenţialul României în acest domeniu este estimat la 5 miliarde deeuro în următorii ani.

Producerea de energie din surse regenerabile este încurajată înRomânia prin acordarea de certificate verzi. Pentru fiecare Mwh deenergie "verde", o companie primeşte un număr de astfel decertificate pe care le poate vinde ulterior.

Ion Lungu, care este responsabil de tranzacţiile cu energie încadrul CEZ România, unul dintre dintre cei mai importanţi jucătoride pe piaţa locală a energiei verzi cu afaceri de 300 de milioaneeuro, a precizat că, odată cu intrarea în vigoare a mecanismelor desprijin pentru energia regenerabilă, certificatele verzi vor atârnacel mai greu în preţul resimţit de consumatori.

"În preţ se va resimţi între 15 şi 30 de euro pentrucertificatele de verzi, 15-16 euro pentru cogenerare şi 10-20 deeuro pentru certificatele CO2", a explicat Lungu.

Analiştii în domeniul energiei spun că pe termen lung energiaelectrică produse din surse regenerabile va duce la scădereapreţurilor de pe facturi pentru că aceste proiecte nu au costuri curesursa ca în cazul energiei convenţionale.

Alternativele la energia verde sunt puţine în condiţiile în careaccidentul de la centrale nucleară de la Fukushima a readus înatenţia opiniei publice vulnerabilităţile şi riscurile asociateproducerii de energie electrică din surse nucleare.

"Costul energiei nucleare va creşte, companiile de asigurări vorcere prime mai mari. Costurile vor creşte şi în urma măsurilorsuplimentare de siguranţă", a mai spus Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO