Eveniment

Emerson a invatat lectia Montupet si cere garantii

09.11.2005, 19:10 30

Grupul american Emerson Electric, lider mondial in industria motoarelor electrice, s-a hotarat sa investeasca 125 de milioane de euro la Cluj, dar reprezentantii concernului au anuntat autoritatile locale ca proiectul va fi demarat numai dupa ce Consiliul Judetean (CJ) Cluj va asigura toate utilitatile pentru parcul industrial Tetarom II.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, a declarat pentru ZF Transilvania ca oficialii Emerson au acceptat sa plateasca pretul solicitat pentru terenul din parcul industrial Tetarom II - aproape 2 euro pe metrul patrat - doar daca vor vedea ca deciziile CJ vor fi respectate.

"Am fost anuntat de la Londra ca reprezentantii Emerson sunt circumspecti, mai ales din cauza istoriei locale cu firma franceza Montupet, care a renuntat la investia de la Cluj din cauza unor consilieri locali", a explicat Nicoara.

Potrivit acestuia, faptul ca o parte a consilierilor locali a solicitat ca Montupet sa ofere facilitati pentru a investi la Cluj a stricat imaginea CJ.

"Emerson va investi doar in momentul in care tot ce a promis CJ in materie de infrastructura si utilitati se va realiza", a explicat Nicoara. El a adaugat ca aceste lucrari vor costa Consiliul Judetean maximum 500.000 de euro.

Concernul Emerson Electric intentioneaza sa construiasca la Cluj cinci unitati de productie pentru motoare electrice de mici dimensiuni si sa realizeze un centru de cercetare, investitia totala in urmatorii cinci ani urmand sa depaseasca 125 de milioane de euro.

Emerson doreste ca in 2006 sa construiasca prima fabrica de motoare, ceea ce presupune o investitie initiala de 25 - 30 de milioane de euro. In urmatorii 4 ani, compania are in vedere deschiderea a inca 3-4 fabrici avand acelasi profil si angajarea in cei 5 ani de dezvoltare a investitiei a aproximativ 2.000 de persoane, majoritatea inalt calificate.

Pentru derularea investitiei Emerson va folosi materie prima obtinuta de la furnizori locali, iar produsele finite vor fi exportate.

Potrivit lui Nicoara, Emerson se va dezvolta la Cluj in functie de cererea pietei existente pentru productia proprie.

Grupul a fost fondat in 1890, in St. Louis, Missouri, iar domeniile de activitate ale grupului acopera managementul procesului industrial, tehnologii pentru climatizare, surse de alimentare pentru retele, solutii pentru depozitarea marfurilor de uz industrial si casnic, ehipamente profesionale, productia de motoare, automatizari industriale si solutii pentru echipamente integrate.

Concernul numara astazi 120.000 de angajati in intreaga lume, din care 23.000 in Europa, si este listat la Bursa din New York. Emerson are peste 60 de divizii care opereaza in 245 de locatii din lume si vinde produsele in peste 150 de tari. In 2004, valoarea exporturilor companiei s-a ridicat la 7,4 miliarde de dolari, reprezentand 47% din vanzarile companiei.

transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO