Eveniment

Eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care nu se aplică CAS aduce 1,4 mld. lei sau 600 mil. la buget?

Eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute peste care...

Autor: Anelis Baciu

13.01.2017, 00:04 2640
Nivelul veniturilor pe care statul le va încasa ca urmare a eliminării plafonului de cinci salarii medii brute la plata contribuţiei de asigurări sociale (CAS) este neclar, în condiţiile în care calculele guvernului condus de Sorin Grindeanu indică un plus de 1,4 miliarde de lei la bugetul de stat, în timp ce o analiză a Consiliului Fiscal arată un venit suplimentar de numai 600 de milioane de lei.

Diferenţa dintre venitul suplimentar a­van­sat de Consiliul Fiscal şi cifra înaintată de gu­­vernul PSD-ALDE poate veni din pro­centul de CAS diferit calculat de cele două instituţii.

Contribuţia CAS a fiecărui salariat este de 10,5% din salariul brut. Din eliminarea plafonului amintit, guvernul a estimat un plus bugetar de 1,4 mld. lei. Doar o parte din aceşti bani merg însă efectiv în vistieria statului, respectiv 5,4% (echivalentul a 720 mil. lei). Restul contribuţiei de 5,1% este virat la sistemul de pensii private Pilonul II care funcţionează în România de aproape opt ani.

Dacă calculele Consiliului Fiscal sunt corecte, atunci guvernul s-a înşelat, de data aceasta cu o „gaură“ concretă, nu cu una virtuală precum cea de „10 miliarde de lei“ care a făcut carieră în ultimele zile. Venitul suplimentar obţinut datorită eliminării plafonului de 5 salarii medii brute pentru care nu se percepea CAS urma să fie folosit pentru acoperirea cheltuielilor cu majorarea pensiei minime de la 400 la 520 lei. Din contribuţia CAS la stat, fiecare român cu un loc de muncă şi vârsta de peste 35 de ani contribuie lunar la un fond de pensii - 5,1%, acum în urma creşterii succesive a contribuţiei. La demararea sistemului de pensii obligatorii, în 2008, contribuţia minimă a fost stabilită de guvern la 2%. Teoretic, contribuţia trebuia să crească cu 0,5 puncte procentuale în fiecare an, însă creşterea a fost amânată de câteva ori sau a fost mai mică decât prevedea calendarul. Anul trecut contribuţia a crescut cu doar 0,1%, până la 5,1% faţă de 6% după cum prevedea calendarul iniţial. Pentru acest an contribuţia trebuia să crească cu 0,9 puncte procentuale, până la nivelul maxim de 6% conform unei or­do­nanţe de urgenţă emisă de guvernul Cioloş.

Deocamdată nu se ştie ce se va întâmpla cu nivelul contribuţiei în 2017, iar până la o decizie din partea noului guvernului PSD-ALDE fondurile de pensii private percep în continuare o contribuţie de 5,1%.

Din 2008 şi până în prezent fondurile de pensii au strâns active (contribuţii plus profit) în valoare de 30,7 miliarde de lei, echivalentul a aproape 7 miliarde de euro. Peste 6,7 milioane de români contribuie la pensia privată obligatorie, însă legea care stabileşte cum vor fi plătite pensiile private nu există.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO