Eveniment

Elementul care scade drastic capacitatea coronavirusului

Sursă foto: Profimedia Images

Sursă foto: Profimedia Images

Autor: Eugenia Foarfecă

07.03.2020, 09:55 5214

Medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă spune că vremea caldă va duce la o scădere a capacităţii noului coronavirus de a rezista în mediul exterior. Odată cu sezonul rece însă, este foarte posibil ca virusul să revină în circulaţie.

„Ne aşteptăm ca acest virus să rămână în circulaţie şi să avem cazuri sporadice sau chiar focare de îmbolnăvire în perioada rece a acestui an. Estimăm că acest virus nu va dispărea din circulaţie, având în vedere impactul pe care îl are în momentul de faţă la nivel populaţional. Se va întâmpla probabil aceeaşi poveste cu virusul gripa AH1N1, care, după circulaţia intensă din perioada anului 2009 a rămas în circulaţie şi el astăzi face parte din virusurile gripale sezoniere pentru care avem inclusiv vaccin”, spune medicul infecţionist Valeriu Gheorghiţă.

Medicul vorbeşte şi despre modul în care au gestionat autorităţile situaţia persoanelor venite din ţările în care există foarte multe cazuri de infectare cu Covid 19.

„Ne aşteptăm să crească probabil numărul de cazuri în ţara noastră, însă în momentul de faţă cred că România a fost cu un pas înainte în ideea în care s-au dezvoltat nişte strategii foarte bine puse la punct de prevenţie, acele campanii şi măsuri de carantină, respectiv de autoizolare la domiciliu, noi ne-am dori ca, la momentul intrării personelor pe teritoriul ţării din acele zone afectate să fie triate din punct de vedere epidemiologic, şi, în funcţie de riscul de a fi fost expuse la virus, merg în carantină sau se autoizolează la domiciliu”, a explicat specialistul.

Dr. Valeriu Gheorghiţă spune că, de Paşte, autorităţile ar putea lua măsuri suplimentare de limitare a infecţiei cu coronavirus. Cei care revin în ţară trebuie să se aştepte să fie izolaţi la domiciliu sau în carantină, în spaţii special amenajate.

Foarte probabil, în funcţie de evoluţia infecţiei în celelalte ţări europene, şi inclusiv în România, vom lua măsuri evident de limitare, nu putem să stăm pasivi la circulaţia unui virus pe care încă nu-l cunoaştem din nefericire foarte bine. Nu-l putem caracteriza în totalitate şi nu ştim la ce să ne aşteptăm. Am învăţat, din experienţa aceasta de două luni şi jumătate despre ce este vorba, dar virusul nu şi-a spus povestea întru totul. Nu cred că este o poveste cu final tragic, vorbim de forme uşoare şi asimptomatice în peste 80 la sută din cazuri. Populaţia tânără pare că este mai puţin vulnerabilă la infecţie.

Până acum noul coronavirus a luat peste 3300 de vieţi şi a infectat peste 98.000 de oameni în toată lumea, conform datelor funizate de OMS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO