Eveniment

ELCEN trage un semnal de alarmă: S-au constat pierder importante de agent termic din reţeaua Capitalei

ELCEN trage un semnal de alarmă: S-au constat pierder...

Autor: Dorin Oancea

16.09.2020, 11:12 139

Compania ELCEN anunţă creşterea explozivă a pierderilor de agent termic din reţeaua de termoficare a Capitalei, aflându-se foarte aproape de valoarea maximă peste care devine  practic imposibilă o garantare sigură şi stabilă a alimentării cu energie termică şi electrică. 

„Faptul că sistemul de termoficare din Bucureşti înregistrează pierderi enorme nu este o noutate. Noutatea constă în faptul că aceste pierderi au ajuns la niveluri record, iar problema la care facem referire în acest comunicat de presă este deosebit de gravă şi necesită o atenţie deosebită prin prisma impactului socio-economic dezastruos pe care îl poate implica în scurt timp. Pierderile au ajuns în prezent la 2200 de tone de apă fierbinte pe oră”, arată compania într-un comunicat.

În 2016 pierderile erau de 800 t/h, în 2019 au crescut la 1.200 de tone pe oră, iar în 2020 pierderile au ajuns la 2.200 tone pe oră. Acest lucru a făcut ca sistemul să funcţioneze la limita de avarie, iar eforturile, atât pe parte de producţie, cât şi pe parte de transport şi distribuţie, au fost uriaşe pentru a gestiona funcţionarea unui astfel de sistem în condiţiile de deteriorare în care se afla la acel moment, explică ELCEN.

Compania spune că a avut loc o explozie a pierderilor în reţea în luna august a acestui an, de la aprox. 1700 t/h la 2200 t/h. În această perioadă de campanie electorală, nu se execută reparaţii semnificative în reţea pentru pregătirea pentru sezonul de iarnă, fapt ce periclitează grav asigurarea încălzirii şi a furnizării energiei electrice în perioada următoare.

„Degradarea sistemului de termoficare are implicaţii grave nu doar asupra consumatorilor care rămân deja zile în şir fără apă caldă şi căldură, ci afectează şi siguranţa energetică naţională prin periclitarea funcţionării centralelor de cogenerare din capitală care, pe lângă energie termică, produc şi energie electrică pe care o injectează în Sistemul Energetic Naţional contribuind astfel la funcţionarea în condiţii de siguranţă a acestuia. Totodată, atragem atenţia că atât Primăria Municipiului Bucureşti cât şi Termoenergetica trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni onorându-şi obligaţiile de plată. Reiterăm faptul că datoriile Termoenergetica faţă de ELCEN la acest moment sunt de aprox. 400 milioane de lei, situaţie ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor. Convenţia de plată a gazelor naturale este, de asemenea, importantă pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru funcţionarea la parametri optimi şi livrarea în condiţii de siguranţă a agentului termic către locuitorii capitalei”, încheie ELCEN

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO