Eveniment

EIU plaseaza Romania printre cele mai vulnerabile state

22.05.2008, 19:19 15

Nivelul Inalt al deficitului de cont curent, alimentat de cresterea economica accelerata si de majorarea consumului, plaseaza Romania printre cele mai vulnerabile tari din regiune in fata turbulentelor economice, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).
"Europa Centrala si de Est a beneficiat de cresterea inca puternica din zona euro, desi in cazul unor state, precum Romania si Bulgaria, cerintele de finantare externa sunt ridicate, astfel ca aceste tari sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se arata in cea mai recenta editie a prognozei globale a EIU.
Potrivit analistilor, Romania este una dintre tarile cele mai vulnerabile la turbulentele financiare internationale.
"Cerintele de finantare ale Romaniei se ridica la circa 30% din PIB. Finantarea a fost realizata prin fluxurile de investitii straine directe, dar va deveni din ce in ce mai dificila, pe masura ce privatizarile se termina", se spune in raportul EIU.
O alta problema subliniata de analisti este deprecierea leului, intrucat cea mai mare parte a datoriei externe este denominata in euro. Analistii EIU au publicat date similare privind vulnerabilitatea Romaniei la turbulentele externe in editia anterioara a prognozei globale.
Ministrul finantelor Varujan Vosganian a declarat la inceputul saptamanii ca marimea deficitului de cont curent, "nu este un factor de risc care sa ne ingrijoreze". In opinia lui, economia are nevoie de un asemenea debuseu, pentru a acomoda cresterea rapida care permite recuperarea decalajelor fata de celelalte state membre UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO