Eveniment

EIU: exista un risc semnificativ ca aderarea Romaniei sa fie amanata

17.03.2004, 00:00 17



Foarte probabil, Romania va continua si anul viitor negocierile cu Comisia Europena, insa atat timp cat acestea sunt incheiate pana la jumatatea lui 2005, tinta aderarii in 2007 nu va fi pusa in pericol, apreciaza analistii Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de analiza a grupului britanic The Economist. Ultimul raport al EIU privind Romania intareste astfel o opinie impartasita si de alti analisti straini privind perspectivele aderarii.



"In orice caz, Romania va avea de depasit scepticismul raspandit printre statele membre privind gradul sau de pregatire pentru integrare si va trebui sa munceasca extrem de mult pentru a fi recunoscuta ca avand <economie de piata functionala>, precum si capacitatea de a concura pe piata unica", se arata in raportul EIU.



Faptul ca in al doilea val numarul candidatilor este mult mai mic decat in primul, ar putea face ca pregatirile Romaniei sa fie mult mai atent evaluate. De asemenea, dupa ce Comisia Europeana va fi constatat cat de slab pregatite sunt majoritatea tarilor care adera in mai 2004, este de asteptat o inasprire a conditionalitatilor privind implementarea aquis-ului comunitar.



Analistii britanici considera ca problemele legate de absorbtia primului val de zece candidati ar putea intarzia urmatoarea faza de extindere a UE.



"Exista astfel un risc ca, in ciuda angajamentului politic puternic al Comisiei Europene fata de tinta aderarii in 2007, acceptarea Romaniei in UE sa fie amanata pana in 2008-2009", considera EIU.



Raportul noteaza ingrijorarea institutiilor financiare internationale privind riscul incetinirii reformei in acest an. De altfel, institutiile respective au acuzat reforma extrem de lenta promovata de guvern in 2003, care nici macar nu era an electoral.



"Guvernul nu-si poate permite sa relaxeze masurile de reforma in urmatoarele noua luni, avand in vedere ca aceasta perioada va fi cruciala pentru indeplinirea cerintelor impuse de UE pentru aderare", arata analistii britanici.



Din punctul de vedere al EIU, masura in care autoritatile vor indeplini tintele pe termen scurt privind stabilitatea macroeconomica si reforma structurala, incluse intr-un nou acord cu FMI, va avea o influenta decisiva asupra perspectivelor de aderare.





Exporturile, salvate de redresarea UE



Exporturile in declin ale Romaniei ar putea fi sustinute in acest an de un reviriment al cresterii economice in tarile UE, care reprezinta principala piata de desfacere, apreciaza EIU. De asemenea, declinul preturilor pe piata internationala a petrolului ar putea contribui la limitarea deficitului comercial, in conditiile in care Romania este importator net de titei, menajand in acelasi timp preturile interne la energie si, implicit, inflatia.



Pe de alta parte, EIU vede cresterea investitiilor ca fiind insotita de o dinamica puternica a importurilor, care va face dificila reducerea deficitului de cont curent la mai putin de 5% din PIB.





Tinta de inflatie, imposibil de atins?



Controlul inflatiei va fi mult ingreunat in acest an de presiunea electorala, considera analistii EIU. Aceasta se va manifesta sub forma dificultatii guvernului de a rezista la presiunile pentru cheltuieli sociale, solicitari de majorari salariale si concesii in continuarea programului de disponibilizari in companiile de stat. "Atingerea tintei oficiale de inflatie ar cere o reducere a consumului agregat la un nivel care nu pare convenabil din punct de vedere politic intr-un an electoral", se arata in raportul EIU.



Si totusi, guvernul continua sa sustina cu incapatanare ca reducerea inflatiei sub 10% reprezinta principalul sau obiectiv de politica economica, austeritatea fiscala fiind invocata ca principala ancora, alaturi de o politica monetara stransa promovata de BNR. Analistii EIU arata insa ca sursele de presiuni inflationiste sunt atat de numeroase - majorarea preturilor la energie si gaze pentru reducerea deficitului cvasifiscal; mentinerea apetitului ridicat pentru consum pe credit; cresterea preturilor la alimente in prima jumatate a anului din cauza recoltei slabe din 2003 - incat obiectivul va fi extrem de dificil de atins.



EIU prognozeaza o inflatie de 11,2% la sfarsitul lui 2004, urmand ca de-abia in decembrie 2005 sa coboare la 8,8%.





Prognozele UE



Romania este creditata de EIU cu o crestere economica de 4,9% din PIB in 2004. Deficitul de cont curent ar urma sa scada la circa 5,3% finantat de investitii straine directe estimate la 1,85 miliarde de dolari, deficitul bugetar este prognozat la 3%, ca urmare a presiunilor electorale, iar rata medie a inflatiei la 12,7%.  razvan.voican@zf.ro 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO