Eveniment

Efectul migraţiei şi al fertilităţii scăzute: România va fi în topul celor mai bătrâne 15 ţări din lume în 2030

Efectul migraţiei şi al fertilităţii scăzute:...

Autor: Maria Tufan

19.08.2015, 00:05 987
România se va regăsi în 2030 în topul celor mai „bătrâne“ 15 ţări din lume din punctul de vedere al vârstei mediane a populaţiei, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanţă în management Roland Berger Strategy Consultants.

În contextul în care în acelaşi interval de timp se aşteaptă ca populaţia globului să crească de la 7,2 miliarde, estimat în prezent, la 8,4 miliarde, trendul descendent din România este cauzat în principal de nivelul mai scăzut al speranţei de viaţă combinat cu rata redusă a fertilităţii şi cu fenomenul migraţiei.

În prezent, rata de fertilitate din România este  de circa 1,3 copii la o femeie şi este constantă din 1995 încoace, iar specialiştii avertizează că situaţia nu se va ameliora nici în următoarea perioadă.

„Pentru o menţinere a populaţiei, rata de fertilitate ar trebui să ajungă undeva pe la 2 - 2,1 copii la o femeie, însă momentan nu sunt semne de redresare. În mod normal, populaţia va scădea, adică e clar că nu pot apărea surprize peste noapte“, a explicat Marian Preda, sociolog şi profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti.

Un alt factor important ce contribuie la procesul de îmbătrânire a populaţiei este reprezentat de migraţia crescută, conform aceluiaşi studiu. Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, peste 2,37 milioane de români muncesc în străinătate, iar mulţi dintre ei şi-au format familii acolo.

„Statistic, 10% dintre copiii români se nasc în străinătate, iar probabilitatea de întoarcere este foarte mică. Dacă ne gândim că părinţii lor au deja un domiciliu stabil, un loc de muncă şi oportunităţi mult mai mari decât în România, e clar că mulţi nu revin. Iar acest trend se va menţine pentru că România se centrează în continuare pe

vâ­rs­t­nici. Se observă noi măriri de pensii, dar nu există schimbări pe piaţa forţei de muncă“, a adăugat Marian Preda.

În prezent, dintr-o populaţie de 20 de milioane de persoane, circa 5 milioane sunt pensionari, iar 4,5 milioane sunt salariaţi, iar bugetul de asigurări sociale este pe deficit.

Marian Preda estimează că în 2050 România va fi a doua cea mai bătrână ţară din Europa, vârsta mediană ajungând la 52 de ani, iar ponderea persoanelor de peste 65-70 de ani va deveni una dominantă.

„De trei ani se observă anual scăderi ale investiţiilor. Nu există locuri noi de muncă, iar o societate nu poate trăi numai din consum. Trebuie mărită treptat vârsta de pensionare, în special pentru că pensionarea nu are efecte pozitive deloc, nici din punct de vedere psihologic şi nici din punct de vedere economic. E adevărat că unele pensii sunt mici, dar în România de astăzi rata de sărăcie este de patru ori mai mare la tineri şi la copii decât la pensionari. Din păcate, nu se întrevăd lucruri bune, mai ales pentru că persoanele de 45- 55 de ani sunt acum în număr foarte mare“, a mai explicat sociologul Marian Preda.

Studiul demografic realizat de Roland Berger Strategy Consultants indică o creştere spectaculoasă a populaţiilor ţărilor aflate în curs de dezvoltare şi o tendinţă de îmbătrânire a statelor deja dezvoltate. Astfel, în 2030, jumătate din populaţia Nigeriei va avea sub 15 ani, în vreme ce pe primul loc în topul celor mai „bătrâne“ state din lume va fi Japonia, cu mai bine de jumătate din populaţie peste 52 de ani. Cu excepţia Coreei de Sud şi a Cubei, clasamentul va fi ocupat numai de state europene, printre acestea numărânduâ-se nu doar România, ci şi Italia, Germania, Portugalia, Spania, Grecia, Polonia, Austria, Bulgaria şi Croaţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO