Eveniment

Efectele secetei: pierderi la Hidroelectrica si stoparea exporturilor de grau

01.08.2003, 00:00 22



Efectele lipsei de precipitatii cu care ne-am confruntat in ultima perioada de timp incep sa se propage asupra economiei ca intr-un joc de domino. Debitul Dunarii este la cel mai scazut nivel din ultimii 160 de ani fapt ce afecteaza productia hidrocentralelor si, implicit, rezultatele financiare ale acestora.
Scazand aportul hidorcentralelor, a crescut cel al unitatilor de productie de energie pe baza de carbune. Productia termocentralelor este, insa, mai scumpa, ceea ce va duce la o crestere a tarifelor. La toate acestea se adauga si o productie de grau compromisa in proportie de 35%, ceea ce a deternimat autoritatile sa stopeze exporturile incepand de maine. Si prognozele meteo nu sunt deloc bune.



Hidroelectrica a anuntat ieri ca a inregistrat, in primul semestru, pierderi de 133 miliarde lei (3,5 milioane euro), in conditiile in care seceta accentuata din ultima perioada a cauzat companiei pierderi de aproximativ 600 miliarde lei (16,1 milioane euro), atenuate de profitul obtinut in primele luni ale anului.



"Pierderile inregistrate in 2003 depasesc posibilitatea de suportabilitate a Hidroelectrica", a declarat ieri Eugen Pena, directorul general al Hidroelectrica.



Debitul Dunarii se situeaza in acest moment la cel mai redus nivel din ultimii a 160 de ani, a mai spus Pena.



El a aratat ca, intrucat compania nu-si poate onora contractele din cauza scaderii dramatice a debitelor Dunarii si ale raurilor, Hidroelectrica este nevoita sa achizitioneze energie electrica de la alti producatori, in special de la Termoelectrica, la preturi de 30-39 dolari/MWh, si sa o revanda, la un tarif reglementat, de 4 dolari/MWh.



"Anul trecut (caracterizat, de asemenea, de seceta, n.r.), acest joc financiar ne-a adus pierderi de 850 miliarde lei", a spus Pena, citat de Mediafax.



Pentru a preveni aceasta situatie, pentru 2003, compania a incheiat contracte asiguratorii, care prevad ca Hidroelectrica va avea posibilitatea sa revanda energia cumparata in conditii de seceta de la alti producatori la preturi apropiate de valorile de achizitie, daca pana la sfarsitul anului conditiile meteo ii vor permite sa produca suplimentar fata de cantitatea de energie contractata.



Astfel, cel putin o parte a pierderilor inregistrate in perioada de seceta ar putea sa fie acoperite, daca debitelor Dunarii, ale raurilor si ale lacurilor vor reveni la normal, a explicat Pena.



Totodata, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a redus cu un miliard de kWh (aproximativ a cinzecea parte din consumul anual al Romaniei), cantitatea de energie pe care Hidroelectrica este obligata sa o livreze, in 2003, in sistemul energetic national.



Chiar si in aceste conditii, a aratat Pena, Hidroelectrica ar putea inregistra pierderi financiare cauzate de nerespectarea contractelor incheiate, prin faptul ca nu va produce o cantitate de un miliard de kWh, alta decat cea redusa de ANRE din programul anual pentru companie.



Potrivit datelor prezentate de directorul Hidroelectrica, aceste pierderi vor fi de 1.000 de miliarde lei si vor rezulta din diferenta dintre tariful de 39 de dolari/MWh, la care achizitioneaza energia, si cel de 4 dolari/MWh, la care o revinde, corespunzator unei cantitati de un miliard kWh.



Eugen Pena a mentionat ca Hidroelectrica nu a solicitat ANRE majorarea tarifelor la consumatorii finali (categorie in care intra si populatia), o asemenea cerere venind din partea societatii Termoelectrica, intrucat produce suplimentar energie, la costuri mai mari, cu instalatii mai putin performante.



Potrivit reprezentantului companiei, Hidroelectrica a solitat ANRE doar cresterea tarifelor la serviciile de sistem, care s-ar reflecta in pretul final printr-o majorare de sub 1%.



ANRE a anuntat ca va majora luna aceasta tarifele la energie electrica, desi pana in acest moment nu a fost stabilit cu ce valoare vor creste preturile.



Ion Lungu, presedintele ANRE, spune ca majorarea tarifelor este motivata de seceta accentuata din aceasta vara si de cresterea preturilor la combustibili. Un alt motiv este reprezentat de neactualizarea tarifelor la electricitate in raport cu rata inflatiei.



In plus, managementul Centralei de la Cernavoda sta cu ochii pe prognoze si pe debitul Dunarii, deoarece, in lipsa apei pentru racire, reactorul ar trebui sa fie oprit, iar centrala, scoasa din functiunie.



In ceea ce priveste agricultura, la inceputul lunii iulie, peste 35% din suprafetele insamantate cu grau erau afectate in proportii diferite de conditiile meteorologice nefavorabile. Gerul din iarna a calamitat aproximativ 240.000 de hectare de grau, dintr-un total de 2,1 milioane hectare. La aceasta suprafata s-au adaugat alte 317.000 de hectare, afectate de caldura excesiva. Conform datelor estimative ale Ministerului Agriculturii, suprafata totala calamitata in iarna s-a ridicat la 545.000 de hectare, fiind compromise culturi de grau, orz, orzoaica si rapita.



In aceste conditii, guvernul a decis sa suspende temporar, pana la 1 iulie 2004, exportul de grau pentru a asigura productia necesara pentru consumul intern, interdictie care se va aplica din 2 august 2003.



Potrivit unei hotarari aprobate recent, exportul de grau este permis doar pe baza avizului scris al Ministerului Agriculturii si numai pentru contractele de export incheiate in baza celor de prefinantare a recoltei sau in situatia incasarii in avans a contravalorii exportului. Executivul a mai decis ca importul de secara, orz si porumb pentru furajarea animalelor sa fie scutit de la plata taxelor vamale numai pana la 31 octombrie 2003 inclusiv. In cazul importului de grau, aceasta facilitate se va aplica pana la 31 decembrie 2003 inclusiv. Romania va importa in acest an un milion tone grau de panificatie, 100 mii tone orz, 12 mii tone secara si 500 mii tone porumb.



In ceea ce priveste viitorul, acesta nu este deloc roz. Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca prognozele meteo arata ca lunile august si septembrie vor fi, in general, secetoase.



El a aratat ca, desi cele doua luni vor fi caracterizate in principal de seceta, vor fi unele exceptii, ploi de scurta durata, asa cum s-a intamplat in ultima perioada, mai ales la sfarsiturile de saptamana. miruna.lebendecu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO