Eveniment

Efectele secetei din anul agricol 2020 persistă. Preţurile cerealelor pentru contractele futures sunt la maximul ultimilor 5 ani, România a crescut suprafaţa însămânţată, dar fermierii sunt reticenţi să tranzacţioneze în acest sezon. Cei mai mari exportatori din piaţa Mării Negre au pierdut 8 mil. tone cereale

Din cauza secetei de anul trecut România a pierdut 1 mil. tone cereale

Din cauza secetei de anul trecut România a pierdut 1 mil. tone cereale

Autor: Florentina Niţu

16.03.2021, 15:00 1711

♦ Cei mai mari exportatori din piaţa Mării Negre au pierdut 8 mil. tone cereale în 2020 din cauza secetei. România a pierdut 1 mil. tone cereale, Rusia a pierdut circa 3 mil. tone cereale, iar Ucraina a pierdut 4 mil. tone cereale ♦ În Ucraina, preţul pentru floarea-soarelui a ajuns la 700 dolari/tonă ♦ SUA a anunţat intenţia de a creşte suprafaţa cultivată cu porumb cu 1 mil. hectare ♦ China are un apetit ridicat pentru achiziţii.

Cererea pentru cereale a crescut în acest an, ca urmare a reducerii stocurilor la nivel global din cauza secetei pedologice din anul 2020, iar grâul care în perioada ianuarie – martie 2020 se tranzacţiona între 200 şi 220 dolari/tonă a ajuns chiar şi la 280 dolari/tonă în Ucraina şi porumbul a crescut de la 160-180 dolari/tonă chiar şi până la 250 dolari/tonă, arată exporturile FOB (Free on Board) pentru SUA şi UE, analizate de Grain of Turth, companie ce se ocupă cu servicii de consultanţă analitică a pieţelor de cereale.

„Preţurile au crescut inexplicabil. Sunt cele mai bune din ultimii 5-7 ani“, a spus Nina Gheorghiţă, acţionar în compania Triagroexim, ce cultivă 600 de hectare cu cereale în judeţul Brăila. Anul trecut, producţia de cereale a României a scăzut cu peste 40% până la 18 milioane de tone de cereale, arată datele de la Comisia Europeană. Pe bursa de la Paris, Euronext, la finalul lunii februarie, grâul ajunsese şi la 245 euro/tonă, iar săptămâna trecută a avut un recul până la 230 euro/tonă, porumbul se vindea cu 221 euro/tonă, iar rapiţa cu 525 euro/tonă şi în Ucraina preţul pentru floarea-soarelui a ajuns la 700 dolari/tonă, plus TVA. Indicele FAO al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU arată că preţurilor la cereale au urcat cu 1,2% în luna februarie faţă de luna anterioară, cele mai mari creşterii fiind la porumb, orez, sorg şi uleiuri vegetale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO