Eveniment

Educaţia şi Energia, două segmente vizate de investitorii britanici

Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucureşti

Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucureşti. Foto Silviu Matei

Autor: Andrei Cîrchelan

19.11.2012, 00:05 244

Investitorii britanici sunt, în continuare, interesaţi să intre pe piaţa locală, mai ales pe segmentele energie şi educaţie, însă România trebuie să înţeleagă îm­potriva cui concurează pentru investiţii străine în „super-piaţa“ europeană, spune Martin Harris, ambasador al Marii Britanii la Bucureşti, într-un interviu acordat ZF.

„Am vizitat situri noi în judeţele Buzău şi Gorj, unde investitorii britanici au îmbunătăţit productivitatea şi caută noi posibilităţi şi zăcăminte. (…) Există un interes major în explorarea în Marea Neagră şi îmbunătă­ţirea productivităţii perimetrelor care se află deja în exploatare“, arată ambasadorul.

Companiile britanice se află pe locul 14 în topul investitorilor străini în România, cu un sold, în 2011, de 799 mil. euro. Balanţa schimburilor comerciale este favorabilă României, o tendinţă care se va menţine şi în viitor (consideră diplomatul britanic) – importuri de 1,2 mld. euro şi exporturi de 1,47 mld. euro anul trecut.

Printre jucătorii britanici importanţi prezenţi deja pe piaţa românească a energiei se numără companiile petroliere Melrose Resources şi Petrofac, precum şi compania de consultanţă în energie AMEC.

Melrose Resources plănuiesc investiţii de 130 milioane de dolari în România. Compania a câştigat la jumătatea lui 2010 dreptul de a explora două perimetre din Marea Neagră alături de Petromar Resources, companie a grupului Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu. Petrofac a semnat, tot în 2010, un contract pe 15 ani cu OMV Petrom pentru operarea a nouă zăcăminte în zona Ţicleni (Gorj).

„În Londra există un interes crescut pentru energia regenerabilă (din România - n. red.). S-au făcut multe în Dobrogea, dar Dobrogea nu este singurul loc unde se poate dezvolta energie regenerabilă“, a spus ambasadorul.

Cadrul de reglementare local este adecvat, potrivit diplomatului, dar dezvoltarea sectorului energetic ar avea nevoie de „viziune şi dinamism din partea jucătorilor cheie: „Sper că aceasta va fi o prioritate pentru dezvoltarea economiei româneşti în 2013“.

În ceea ce priveşte educaţia, investitorii britanici sunt interesaţi să aducă în România produse şi metode moderne de educaţie, în primul rând instrumente de educaţie online şi e-learning.

„Am organizat recent un târg la Bucureşti. Am invitat 15 universităţi britanice să vorbească cu studenţii şi părinţii despre oportunităţile oferite de educaţia britanică“, spune ambasadorul.

Datele oficiale ale Ambasadei arată că, la ora actuală, în Marea Britanie se află aproximativ 80.000 de români, inclusiv 4.000 de studenţi. România este vizitată anual de aproximativ 110.000 de britanici.

Companiile britanice prezente în România, în număr de aproximativ 4.000, sunt active mai ales pe segmentele telecom (Vodafone), farmaceutic (GlaxoSmithKline, Astra Zeneca), servicii financiare (RBS, Provident), securitate şi servicii de business (G4S, Clifford Chance, Allen & Overy, BAE Systems), infrastructură (Halcrow, MottMacDonald, Balfour Beatty) şi energie (Melrose Resources, Petrofac, AMEC).

În cursa pentru noi investiţii străine, însă, România trebuie să iasă mai puternic în „super-piaţa“ europeană şi să caute activ acei jucători dispuşi să îşi plaseze banii în centrul şi estul continentului.

„E important ca România să înţeleagă faptul că se află într-o concurenţă puternică pentru investiţii, şi are anumite avantaje. Ca piaţă emergentă în cadrul pieţei unice, România are multe oportunităţi dar şi concurenţă puternică centrul şi estul Europei“, spune Harris.

Printre competitorii României pentru investiţiile britanice se numără Polonia, Cehia, Turcia, Bulgaria şi statele baltice, „iar aceştia sunt concurenţi puternici“, potrivit diplomatului.

„Consider că România trebuie să aibă grijă de mediul de afaceri, să consolideze statul de drept, să aibă predictibilitate în justiţie, fiscalitate şi administraţie pentru investitori.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO