Eveniment

Economistul american Jeffrey Sachs: România nu ar avea succes economic fără Uniunea Europeană, este imposibil

Jeffrey Sachs

Jeffrey Sachs

Autor: Răzvan Botea

05.06.2019, 00:07 3940

Jeffrey Sachs, unul dintre cei mai influenţi economişti din lume, este de părere că România nu ar avea suc­ces economic fără Uniunea Euro­pea­nă şi că este de neîn­ţe­les discursul popu­list şi antieuropean care se ma­ni­festă în ţările din centrul şi estul Eu­ropei, având în vedere că suc­cesul eco­nomic din aceas­tă regiune se da­to­rea­ză aderării la Uniunea Europeană.

„Cred că, în mare vorbind, o Eu­ropă puternică şi sănătoasă este cea mai importantă nevoie pentru Româ­nia. Ţările din Europa Centrală şi de Est sunt din ce în ce mai convergente cu restul Uniunii Europene. Acest pro­ces funcţionează şi este foarte ciu­dat faptul că oameni precum Viktor Orban din Ungaria atacă Uniunea Eu­ro­peană, pentru că Ungaria fără Uniu­nea Europeană nu va avea un suc­ces econo­mic. România, de ase­me­nea, cu siguranţă nu ar avea un suc­ces eco­nomic, este im­po­sibil. Uniu­nea Eu­ro­peană este cel mai bun in­strument pen­tru ceea ce noi nu­mim con­vergenţă eco­no­mică, adică de a re­duce decala­je­le în ceea ce priveşte ve­niturile“, a spus pentru ZF economistul.

Sachs a mai spus în cadrul in­ter­viu­lui că lumea nu este pregătită de o no­uă criză, repetând greşelile tre­cu­tului: acordarea de credite ne­per­for­mante, investiţiile speculative. El mai susţine că o criză poate veni oricând.

Totuşi, el crede că o criză finan­ciară ca în 2008 poate lovi oricând, iar econo­mia globală a rămas vulnera­bi­lă. Investiţiile pe termen lung, nespe­cu­lative, ar putea fi o cale de a atenua sau evita o eventuală criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO