Eveniment

Economiştii Daniel Dăianu şi Liviu Voinea au intrat în echipa economică a lui Victor Ponta

Economiştii Daniel Dăianu şi Liviu Voinea au intrat în echipa economică a lui Victor Ponta

Daniel Dăianu

Autor: Iulian Anghel

02.04.2012, 00:04 1751

Preşedintele PSD Victor Ponta, copreşedinte al USL, a anunţat că în echipa cu care lucrează ca posibil candidat al Uniunii Social-Liberale la funcţia de premier au intrat economiştii Daniel Dăianu şi Liviu Voinea, în vreme ce Bogdan Teodorescu (care a condus campania CDR în 1996 şi a PSD în 2000) se va ocupa de comunicare.

USL îşi întăreşte astfel echipa cu trei oameni a căror imagine publică este foarte bună.

Daniel Dăianu a fost ministru al finanţelor între 1997 şi 1998 venind în echipa guvernamentală a Convenţiei Democrate (alternativa de dreapta a fostului PDSR, actualmente PSD) "la pachet" cu un alt economist, Ilie Şerbănescu, care preluase portofoliul Ministerului Reformei. Fost profesor la Academia de Ştiinţe Economice, actualmente profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Dăianu (59 de ani) este un economist cu convingeri liberale care a fost, între 2007 şi 2009 deputat în Parlamentul European din partea PNL. A demisionat atunci din Consiliul de Supraveghere al BCR, dar în mod cu totul neaşteptat noua echipă din PNL condusă de Crin Antonescu care înlocuise echipa lui Călin Popescu-Tăriceanu nu l-a mai pus pe lista electorală la europarlamentarele din 2009 deşi el a fost în acea perioadă unul dintre cei mai buni europarlamentari români, membru în comisiile de buget şi economică ale Legislativului european. I s-ar fi propus în schimb un loc în consiliul de administraţie al Băncii Naţionale (el a fost economist-şef al BNR între 1992 şi 1997 până când a devenit ministru), dar informaţia a fost negată de însuşi Dăianu. În consiliul de administraţie al BNR a ajuns, din partea liberalilor, Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, apropiat al fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu.

Faţă de Daniel Dăianu, Liviu Voinea (37 de ani) este un economist (profesor de economie la ASE) cu convingeri de stânga. Susţine renunţarea la cota unică şi revenirea la cota progresivă de impozitare. Aceas­tă prevedere este de altfel în programul economic de guvernare al USL (Uniunea Social-Liberală formată din PSD, PNL şi PC), doar că treapta de sus a acestei cote progresive ar urma să fie de 16%, cât actuala cotă unică. Acest lucru, precum şi alte prevederi din programul USL cum ar fi scăderea contribţiei de asigurări sociale la angajator fac programul USL să apară mai degrabă ca un program liberal decât unul social-democrat.

Liviu Voinea spune că viziunea sa asupra economiei şi a drumului pe care România trebuie să o apuce nu este opusă celei a lui Dainel Dăianu, ci "complementară". "Probabil că asta a şi dorit Victor Ponta (care ar urma să devină prim-ministru dacă USL ajunge la guvernare - n.n.), să aibă puncte de vedere complementare. În final, domnia sa va alege ce crede că este mai potrivit."

Programul USL, mai spune Voinea, are "elemente la care şi eu am lucrat (între altele, scăderea contribuţiilor de asigurări, concomitent cu majorarea salariului minim - n.n.)."

Daniel Dăianu nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO