Caută doar în titlu
Eveniment

Economia zonei euro intră pe o revenire lentă în iulie, dar contracţia pentru 2020 ar putea fi de 8,1%

Economia zonei euro a înregistrat un declin semnificativ în al doilea trimestru din acest an, însă acesta este urmat de o revenire lentă, potrivit unei analize realizate de institutul pentru economie din Munchen (ifo) şi institutul pentru economie din Zurich (KOF).

Estimările sunt marcate în continuare de incertitudine, întrucât nimeni nu ştie cum va continua pandemia de coronavirus, cum vor evolua lichidităţile companiilor sau care va fi comportamentul consumatorilor în faţa acestei crize.

Cele două institute estimează că în al doilea trimestru zona euro va înregistra o creştere economică de 12,3% faţă de primul trimestru. În continuare, al treilea trimestru va aduce o creştere de 8,3%, urmată de o creştere de 2,8% în al patrulea trimestru din acest an.

Cu toatea acestea, economia zonei euro va înregistra o contracţie de 8,1% pentru întreg anul 2020, conform estimărilor.

În ceea ce priveşte al doilea trimestru, adică perioada aprilie-iunie, toţi indicatorii au înregistrat scăderi. Producţia industrială s-a prăbuşit cu 18,9% de la trimestru la trimestru, pe fondul blocajelor cauzate de pandemia de coronavirus, în timp ce consumul privat a scăzut cu 11,8%, iar investiţiile cu 15,4%

În al treilea trimestru, după repornirea economiilor, producţia industrială va creşte cu 14,7% şi cu încă 2,7% în al patrulea trimestru. Astfel, producţia industrială ar putea înregistra o scădere de 11,3% pentru întreg anul 2020.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea vor înregistra o scădere de 0,9% în T3, urmată de o creştere de 0,3% în T4.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.