Eveniment

Economia României este la zenit, iar consumul este rege. Creşterea economică de 7% în 2017 este foarte bun ă, dar are o problemă

Economia României este la zenit, iar consumul este rege....

Autor: Iulian Anghel

15.02.2018, 00:08 1349

♦ Analiştii: Este o creştere peste potenţial, iar diferenţa va fi mâncată de inflaţie.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat ieri datele-semnal ale evoluţiei PIB pe 2017, confirmând că economia a crescut cu 7%, an/an. Faţă de trimestrul anterior, economia a crescut în T4 cu 0,6%, faţă de o creştere de 2,4% în trimestrul al treilea faţă de T2, singurul semn de întrebare care se ridică până acum în privinţa evoluţiilor viitoare.

Datele defalcate urmează să fie publicate în martie, dar, din ceea ce ştim până acum, cu excepţia construcţiilor care au căzut cu 5%, toate celelalte ramuri au contribuit, pe partea de formare a PIB, la această creştere neanticipată de nimeni până ce nu s-au văzut rezultatele din trimestrul al treilea.

Pe partea de utilizare a PIB, consumul a fost rege. A impulsionat creşterea, dar a adân­cit dezechilibrele macroeconomice, dezechili­bre care, spun economiştii, s-ar putea răzbuna.

„Creşterea economică este foarte bună, dar are o problemă. Este o creştere peste potenţial – un potenţial aflat acum la 4,5 - 5%. Această diferenţă de 2-2,5% va fi mâncată de inflaţie“, cometează economistul Dragoş Cabat.

Adrian Codîrlaşu, preşedintele CFA România: „Ne aşteptam la o astfel de creştere care nu mai poate însă continua în acest ritm, pentru că un avans aproape exclusiv înregistrat graţie consumului nu poate dura la nesfârşit. Vedem deja o decelerare a ritmului de creştere în T4 2017, trimestru în care «efectul de bază» este vizibil (creştere de 0,6% faţă de 2,4% în T3 – n.red.). Foarte probabil economia se va apropia de creşterea potenţială aflată acum la 4-5%“.

Comisia Naţionă de Prognoză a majorat recent prognoza de creştere economică a României la 6,1%. Preşedintele Comisiei Ion Ghizdeanu admite că este o ţintă greu de realizat, dar nu imposibilă: „Prognoza noastră pe 2018 e moderată, la 6,1% creştere PIB. Dar e un an mai dificil, cu prognoze mai dificile. Nu schimbăm prognoza încă, aşteptăm primele date pe buget, pe primele luni“.

Pe de altă parte, Ghizdeanu a afirmat ieri la ZF Live că majorarea dobânzii de politică monetară de către BNR va avea un impact negativ de circa 0,2% din PIB, având în vedere că scumpirea creditării în ianuarie se va reflecta pe tot parcursul anului.

„Evaluăm impactul măririi dobânzii de politică monetară de către BNR. Nu am revizuit estimarea privind creşterea PIB din 2018 nici după prima majorare a dobânzii, în ianuarie, nici în februarie. Avem nişte buffere. Dar scumpirea creditării se duce pe tot anul, nu se va reduce mai încolo.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO