Eveniment

Economia a recuperat în T2 căderea din 2020, dar deficitele în creştere pun în pericol creşterea viitoare. Datele Statisticii confirmă revenirea în „V“ a economiei. Este o creştere care vine după un T2/2020 foarte slab; avem un efect de bază foar­te puternic.“

Economia a recuperat în T2 căderea din 2020, dar...

Autor: Răzvan Botea, Iulian Anghel

18.08.2021, 00:08 375

Economia României a avansat cu 6,5% în prima jumătate din 2021 prin comparaţie cu pe­rioa­da similară din 2020, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În trimestrul al doi­lea din 2021 creşterea a fost de 13%, prin com­paraţie cu T2/2020, cel mai negru tri­mes­tru pentru economia României din isto­ria consemnată de statistică. Analiştii econo­mici sunt de părere că datele arată bine, în linie cu aş­tep­tările, însă rămân semne de întrebare privind supraîncălzirea economiei: deficitul comercial creşte puternic (peste 20 mld. euro în 2021) trăgând după el deficitul de cont cur­ent, în vreme ce deficitul bugetar rămâne la nivelul prognozat ca pondere în PIB (7,1%), însă, în termeni nominali, gu­vernul vrea să-l crească cu 3 mld. de lei la rectificarea bugetară, până la 83 mld. lei.

„Creşterea este în linie cu aşteptările aş spu­ne, uşor sub aşteptări (evoluţia econo­miei – n. red). Aşteptările erau în jur de 14, 14 şi ceva. Este o creştere care vine după un T2/2020 foarte slab; avem un efect de bază foar­te puternic. Nu trebuie să ne entuzias­me­ze această cifră, nu este cazul. Suntem în proces de revenire faţă de căderea de anul trecut“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor finan­ciari, spu­ne că avansul economic al Româ­niei aduce deficite în creştere – deficitul bu­getar şi de cont curent – iar dacă aversiunea la risc pe pieţele financiare externe creşte, sta­tul va avea probleme de finanţare: „Creşterea econo­mică a venit la pachet cu deficitul de cont curent – un plus, la cinci luni, de peste 80% faţă de primele 5 luni ale anului anterior“.

Aurelian Dochia, profesor universitar de economie, spune că este o creştere bună, dar se întreabă dacă nu cumva economia Româ­niei se supraîncălzeşte.

„Întrebarea este dacă evoluţia este sustenabilă şi dacă există vreun pericol din dezechilibrele pe care le vedem că le antrenează chiar şi această evoluţie bună a economiei. Avem nişte dezechilibre în creştere, în primul balanţă de plăti externe şi deficitul public“.

Economistul Dragoş Cabat: „Până la urmă avem o revenire în «V», nu în W“ (creştere, urmată de o nouă cădere – n.red.) cum credeau mulţi economişti şi nici măcar în formă de radical (creştere şi  apoi o plafonare a acesteia înainte de recuperarea pierderilor – n. red.), cum credeam eu. Însă, abia în 2022, vom avea o imagine clară a cursului economiei, după ce efectul de bază al căderii din 2020 se va fi estompat“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO