Eveniment

Economia îşi revine, trasă în sus de consum, un consum care ascunde însă multe capcane. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a crescut în mai, faţă de mai anul trecut cu 18,3%

Economia îşi revine, trasă în sus de consum, un...

Autor: Iulian Anghel, Sorin Pâslaru

08.07.2021, 00:04 604

Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul – care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat - a crescut în mai, faţă de mai anul trecut cu 18,3%. În primele cinci luni din an, an/an, comerţul cu amănuntul a crescut cu 13,7%.

Datele INS arată că, în continuare, consumul va fi motorul economiei în revenire. Cifrele Comisiei Naţionale de Prognoză estimează că investiţiile ar urma să crească în acest an cu 7%, iar consumul final cu 4,3% (5,1% consum privat şi 1,8% consum guvernamental).

Însă consumul înseamnă 86,9% din economie, iar investiţiile 18,8% (date pentru primul trimestru din 2021). Potrivit INS, în mai 2021 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,4%.

Explicaţia creşterii puternice a consumului privat vine din situaţia dificilă de acum un an, când multe afaceri au fost închise din cauza pandemiei – este practic un „efect de bază“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO