Eveniment

Economia Greciei a înregistrat o contracţie record de 15,2% în T2. În medie, economia zonei euro a scăzut cu 10,9%

Economia Greciei a înregistrat o contracţie record de...

Autor: Eduard Ivanovici

04.09.2020, 13:50 242

Criza generată de COVID-19 a lovit din plin economia Greciei, arată datele oficiale de joi, 3 septembrie, anunţă Rappler.

Agenţia de statistică a statului spune că produsul intern brut a scăzut în T2 cu 15,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut din cauza restricţiilor de circulaţie lansate pentru a controla numărul de cazuri cu coronavirus. Între timp, exporturile au scăzut cu aproape o treime şi importurile de bunuri şi servicii au înregistrat un declin de peste 17%.

În medie, economia zonei euro a scăzut în ultimul trimestru cu 10,9%.

Grecia şi-a deschis graniţele pe 1 iulie pentru a limita şocul suferit de sectorul turismului, vital economiei ţării, însă a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de infecţii în august.

Peste jumătate din numărul total de cazuri – 10.500 – au fost raportate luna trecută. Oficialii spun că rezultatul vine în urma nerespectării regulilor de distanţare socială din restaurante, baruri şi alte locaţii.

Între 2009 şi 2018, Grecia a suferit cea mai gravă criză economică din istoria recentă a ţării, începând să recupereze teren înainte să se declanşeze pandemia de coronavirus. Autorităţile estimează o contracţie de 5,8% în 2020, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) oferă o previziune mult mai pesimistă de 10%. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că economia ţării îşi va reveni  în 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO