Eveniment

Economia franceză, a doua din zona euro, a scăzut pentru al treilea trimestru consecutiv şi continuă să fie în recesiune

Economia franceză, a doua din zona euro, a scăzut...

Autor: Eduard Ivanovici

31.07.2020, 14:57 180

Economia Franţei a suferit o contracţie record de 12,8% în al doilea trimestru din 2020 drept rezultat al crizei generate de coronavirus, arată datele institutului naţional de statistică INSEE, potrivit France24.

Ultimele rezultate sunt peste estimările analiştilor, însă economia Franţei a performat sub media ţărilor din zona euro. Astfel, a doua economie a Uniunii Europene s-a contractat pentru al treilea trimestru la rând şi continuă să fie în recesiune.

PIB-ul francez a scăzut cu 0,1% în ultimele trei luni din 2019 şi a înregistrat o contracţie de aproape 6% în primul trimestru din 2020, când abia au început să fie lansate măsurile de distanţare socială.

INSEE estima la mijlocul lunii iunie o scădere de 17% în T2, iar Banca Centrală a Franţei preconiza un declin de 14% pentru aceeaşi perioadă. În schimb, investiţiile au scăzut cu 17,8%, transporturile cu 46%, iar sectorul restaurantelor şi hotelurilor cu 57%.

Guvernul francez a luat o serie de măsuri masive de sprijinire a business-urilor în timpul crizei generate de coronavirus, anunţând săptămâna trecută un plan în valoare de 6,5 miliarde de euro pentru susţinerea tinerilor fără loc de muncă.

Eurostat a declarat vineri că PIB-ul zonei euro a scăzut cu 12,1%, iar PIB-ul Uniunii Europene cu 11,9%, fapt ce reprezintă cel mai mare declin observat din 1995, anul începerii înregistrărilor.

Între timp, Spania a suferit cea mai mare contracţie din Uniunea Europeană, cu minus 18,5%. Economia Germaniei – prima la nivel european – a scăzut cu 10,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO