Eveniment

Economia a crescut 2,9% anul trecut datorită industriei şi consumului

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Claudia Medrega

16.02.2015, 00:07 91

Economia a făcut anul trecut un salt de 2,9%, ascensiunea PIB fiind susţinută atât de cererea externă, cât şi de revenirea cererii interne.

Industria a turat şi anul trecut motoarele eco­nomiei susţinând alături de comerţ creş­terea PIB, în timp ce con­strucţiile nu şi-au revenit pe deplin. Analiştii susţin că o creş­tere a PIB de 2-3% nu ar tre­bui să ne mul­ţu­mească având în vedere de­ca­la­jul pe care România îl are de re­cu­perat faţă de ţările dez­vol­tate.

La nivelul UE, România a înre­gistrat a cinceacreş­tere economică în T4. Creş­te­rea economică a fost în T4 2014 de 0,5% faţă de T3. Com­parativ cu acelaşi tri­mes­tru din 2013, PIB-ul a avan­sat cu 2,6% pe serie brută şi cu 2,5% pe serie ajustată se­zonier. Pe partea de utilizare, ascensiunea PIB a fost sus­ţinută de exporturi şi de revenirea consu­mului, po­trivit analiştilor. Pentru 2015, estimările indică un avans al economiei de peste 2%, dar sub 3%, economiştii sus­ţi­nând nece­si­ta­tea stimulării investiţiilor, care au subperformat în 2014.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO