Caută doar în titlu
Eveniment

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, provoacă din nou haos în învăţământ. Ministrul vrea să desfiinţeze clasa 0: Mă amărăşte că este “clasa zero”

Ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu a pus, vineri, în dezbatere publică propunerea de modificare a sistemului de învăţământ, astfel încât clasa pregătitoare să devină clasa I, copiii urmând să intre în şcoală direct de la grădiniţă. Astfel, se propune ca şi clasa a IX-a să fie gimnazială.

Ministrul a avertizat că propunerile sale, lansate la evenimentul „Educaţia ne uneşte, vineri, în aula Bibliotecii Central Universitate, nu sunt definitive şi că vor suferi modificări, după ce vor fi supuse dezbaterii publice.

Potrivit propunerii sale, evaluările naţionale ar urma să aibă loc în clasa a III-a şi la clasa a VI-a, iar clasa a IX-a va deveni clasă de gimnaziu

“Şi legea spune foarte clar “clasă pregătitoare”. În realitate, majoritatea o numeşte “clasa zero”. Mă amărăşte că este “clasa zero” intrată în mentalul colectiv. De aceea putem să-i spunem prima clasă din învăţământul primar”, a declarat vineri Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a explicat cum va arăta, în viziunea proprie, supusă “ameliorărilor” structura sistemului de învăţământ.

“În acest moment, învăţământul professional este până la clasa pregătitoare – în propunerea noastră clasa pregătitoare devine clasa I, se continua cu celelalte clase, deci 9 clase intră în ciclul gimnazial şi urmează apoi ciclul de învăţământ care profesionalizează - şi numesc aici şcoala profesională şi liceul tehnologic - şi celelalte trei variante de programe de învăţământ liceal vocaţionale: de ştiinţe socio-umaniste, de ştiinţe exacte”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Ea a explicat de ce a făcut aceste propuneri de modificare prin contextualizare la situaţia actuală şi a explicat că, în cazul în care propunerea sa va deveni lege, ministerul va fi obligat să ofere manuale gratuite pentru ultimele două clase de liceu.

“De la clasa pregătitoare până în clasa a X-a avem învăţământ obligatoriu. E prevăzut de lege în acest moment. A trecut o lege prin camera decizională, prin Senat, care a adăugat învăţământului obligatoriu de 11 clase acum, pentru că clasa pregătitoare nu este numerotată între cele 11 clase, Senatul a adăugat acum doi ani din învăţământul preşcolar, grupa mijlocie şi grupa mare şi ultimii doi ani din învăţământul liceal. Asta nu înseamnă că nu vom avea rute de profesionalizare mult mai devreme după cele 13 clase (…) În ceea ce priveşte ultimele două clase de liceu, practic, cine a început liceul nu s-a oprit la clasa a zecea, a mers şi a finalizat liceul. Ceea ce trebuie să facem noi este să intervenim cu un suport material suplimentar pentru că, de exemplu, ultimele două clase de liceu nu primeau manuale gratuite. Dacă legea aceasta va fi promulgată, atunci vom avea şi această obligaţie pe care ministerul va trebui să şi-o asume pentru că va fi prevăzută de lege”, a mai explicat ministrul.

Ea a dat asigurări că introducerea, la nivelul învăţământului obligatoriu, a ultimilor doi ani de grădiniţă va beneficia şi susţinerea prin construcţia de grădiniţe.

“Dacă aceasta este legea acum noi trebuie să ne pregătim. Cum ne pregătim să introducem în învăţământul obligatoriu ultimii doi ani de grădiniţă, grupa mijlocie şi grupa mare? Păi, în primul rând, prin construcţia de grădiniţe. Avem la minister un proiect de 380 de grădiniţe. MDR derulează, din fonduri europene şi din PNDL 1 şi PNDL 2 peste 2300 de creşe şi grădiniţe în aşa fel încât să-i putem prinde în învăţământul obligatoriu pe cei mai mici”, a mai spus ministrul.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.