Eveniment

După nouă zile de la începutul campaniei de vaccinare, doar 25.500 de persoane s-au vaccinat, adică 0,13% din populaţia României. Viteza cu care se va face vaccinarea este o problemă de viaţă şi de moarte şi pentru oameni şi pentru economie

Pe 26 de­cembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranşa simbolică distribuită simultan în cele 27 de ţări membre ale UE

Pe 26 de­cembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranşa simbolică distribuită simultan în cele 27 de ţări membre ale UE

Autor: Miruna Diaconu

06.01.2021, 00:08 1192

♦ Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiţă spune că România va primi în luna ianuarie 2021 circa 600.00 de doze de vaccin anti-COVID-19 ♦ Imunizarea în masă ar urma să înceapă în aprilie.

Criza sanitară a prăbuşit economia lumii într-un fel în care doar războaiele pot să o facă. Economia României a suferit, cel mai probabil, o cădere de 9% (datele finale le vom şti în februarie). Revenirea aşteptată (un plus de 4-4,5% în acest an) depinde însă funda­mental de viteza de imunizare a populaţiei.

Până la data de 4 ianuarie au fost vaccinate circa 25.500 de români, conform datelor disponibile pe platforma naţională de informare despre vaccinarea COVID-19.

După nouă zile de la începutul campaniei de vaccinare, atunci când au fost vaccinate primele persoane, doar 0,13% din populaţia României a ales să îşi facă vaccinul anti-COVID-19.

Campania de vaccinare a început cu primele doze destinate cadrelor medicale, urmând ca în cea de-a doua etapă să fie incluse persoanele cu grad ridicat de risc, la urmă fiind populaţia generală care nu prezintă niciun fel de risc.

A doua etapă a vaccinării, destinată persoanelor cu grad ridicat de risc, adică persoanelor vârstnice şi cu boli cronice, va începe după data de 15 a lunii ianuarie, iar cea de-a treia etapă în aprilie, a spus Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, într-o conferinţă de presă organizată marţi.

Între timp zeci de mii de afaceri mici au pus lacătul pe uşă. Guvernul a pompat în 2020 cel puţin 10 miliarde de euro în economie, din împrumuturi, pentru ca dezastrul să fie atenuat. Probabil că o sumă egală va fi cheltuită şi în acest an. Însă toate lucrurile au o limită, iar imunizarea în masă este singura soluţie pentru revenirea la normalitate.

„Etapa a doua a campaniei de vaccinare estimăm că poate să înceapă din a doua jumătate a lunii ianuarie, după 15 ianuarie. În acel moment vom începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale. La acest moment sunt 1.884 de centre, unde sunt internate aproape 40.000 de persoane, iar vaccinarea personalului se va efectua prin echipe mobile de vaccinare. (...) În ceea ce priveşte dimensiunea persoanelor din etapa a doua de vaccinare, vorbim de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani şi persoane cu boli cronice. Se mai adaugă un număr de circa 1,5 milioane de persoane care deservesc activităţi esenţiale“, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare spune că cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare va începe în aprilie.

„În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul, însă trebuie să înţelegem că practic folosim acest termen de estimare întrucât momentul de început al vaccinării pentru această categorie practic este influenţat de ritmul de livrare al dozelor de vaccin şi nu de capacitatea de vaccinare“, precizează Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a mai spus că România va primi în luna ianuarie 2021 circa 600.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, iar tranşa care va ajunge miercuri în ţară este de aproximativ 150.000 de doze. Totuşi, doar 25.500 din cele 150.000 de doze primite la început au fost folosite, rămâne de văzut dacă suplimentarea numărului de doze de vaccin va însemna şi creşterea numărului de persoane care vor alege să se vaccineze.

Valeriu Gheorghiţă a declarat că Româ­nia va primi miercuri tranşa a doua de vaccin, de circa 150.000 de doze. „Pe 26 de­cembrie au ajuns la Institutul Cantacuzino cele aproape 10.000 de doze care au reprezentat tranşa simbolică distribuită simultan în cele 27 de ţări membre ale UE. Pe data de 29 decembrie a venit următoarea tranşă de vaccinuri, de circa 140.000 de doze, iar mâine (miercuri - n. red.), pe 6 ianuarie, urmează a veni practic a doua tranşă importantă de vaccinuri, de circa 150.000 de doze. Din acest punct de vedere, conform calendarului de livrare pentru toată luna ianuarie ar urma să primim circa 600.000 de doze în tranşe săptămânale“, a spus Gheorghiţă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO