Eveniment

Dupa criza financiara vom reveni la criza de oameni

08.06.2009, 00:00 35

Patronatul Societatilor din Constructii (PSC) afirma ca dupa ce se va finaliza criza financiara, piata constructiilor se va confrunta din nou cu un deficit masiv de personal, pentru ca tot mai multi constructori sunt nevoiti sa renunte la angajati din lipsa de contracte, iar reangajarea ulterioara a acestora va fi dificila.

Potrivit ultimelor date disponibile, circa 70.000 de muncitori din constructii si-au pierdut locul de munca sau au intrat in somaj tehnic de la inceputul anului, din totalul de circa 420.000 cat era la sfarsitul anului trecut.
„Ne vom confrunta din nou cu o criza de forta de munca, dupa ce se va termina criza financiara, pentru ca vor ramane tot mai putine firme. Vom asista iarasi la o crestere a preturilor", a declarat Cristian Erbasu, presedintele PSC.
Preturile de dumping domina
El a spus ca unele firme de constructii merg la licitatii cu preturi de dumping din cauza numarului redus de proiecte incepute anul acesta, iar in acest sens Legea achizitiilor publice, care favorizeaza ofertele cele mai ieftine, ar trebui schimbata.
„Firmele care castiga lucrari la preturi mici fie incaseaza avansul si nu termina lucrarea, fie fac lucrari de proasta calitate. Gasiti peste tot acest tip de proiecte", a spus Erbasu.
Reprezentantii PSC afirma ca in actuala legislatie este specificat faptul ca la licitatii castiga cel care are pretul cel mai mic sau oferta tehnico-economica cea mai buna, insa a doua precizare din legislatie nu este aplicata. In plus, Erbasu propune autoritatilor ca statul sa ofere contragarantii pentru firmele de constructii in relatia cu bancile, la lucrarile publice.
„Prima casa" este un program social, care ajuta indirect firmele de constructii, pe care statul ar trebui sa le sprijine prin contragarantii, in cota-parte, pentru obtinerea de scrisori de garantie de buna executie din partea bancilor, a afirmat Erbasu.
„Toate firmele trebuie sa prezinte beneficiarilor scrisori de garantie pentru licitatii, iar companiile romanesti nu sunt inca suficient de capitalizate", a spus Erbasu. El a precizat ca in prezent exista foarte multe cazuri in care beneficiarii privati forteaza rezilierea contractelor in contextul crizei si intentioneaza sa organizeze licitatii pentru preturi mai mici.
Ce decizii anticriza au luat alte tari
Guvernul din Marea Britanie a dispus achizitionarea stocului de locuinte nevandute pentru a fi transformate in locuinte sociale, in plus a dispus relaxarea temporara a taxelor de timbru pentru vanzari de locuinte cu o valoare de pana la 175.000 de lire sterline.
Guvernul turc a dispus micsorarea taxelor aferente tranzactiilor imobiliare (TVA si taxe de timbru), iar pentru persoanele care au deja credite ipotecare s-au intocmit propuneri pentru reesalonarea creditelor - cum ar fi plata sumei ramase in 10 ani, fara costuri suplimentare. Patronatul din constructii considera ca masurile Guvernului roman de reducere a TVA-ului la 5% pentru locuintele care costa pana in 380.000 de lei (90.000 de euro), achizitionarea de locuinte ANL sau „Prima casa" sunt insuficiente pentru deblocarea pietei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO