Eveniment

După ce au susţinut că reducerile de taxe sunt mari, acum se plâng din nou că impozitele sunt mari

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR

Autor: Iulian Anghel

02.10.2015, 00:04 970
Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) solicită guvernului emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să elimine plata contribuţiilor de sănătate (CASS) de 5,5% la dividendele aferente anului 2016 şi încasate în 2017, având în vedere că intenţia de aplicare a impozitului de 5% pentru acest tip de venit nu se va aplica anul viitor.

„Se stabilise că impozitul pe dividende se va reduce la 5% şi, împreună cu CASS pe dividende, se ajungea undeva la peste 10% impozit cumulat. Era o reducere a actualului impozit pe dividende, de la 16% acum. Nu s-a redus la 5%, a rămas acelaşi impozit pe dividende, la care se adaugă CASS“, a spus Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.

Situaţia impozitului de 5,5% pentru sănătate aferent veniturilor din dividende este bizară ca întreaga discuţie care a urmat retrimiterii în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis a proiectului noului cod fiscal.

Având sprijinul unei serii de economişti, preşe­dintele şi-a justificat gestul susţinând că reducerile de taxe prevăzute de viitorul cod fiscal vor majora deficitul bugetar dincolo de limitele acceptabile. În plus, BNR şi Consiliul Fiscal au susţinut că reducerile de taxe, în principal reducerea TVA de la 24% la 19%, vor majora consumul dincolo de potenţialul de ofertă al economiei supraîncălzind-o şi afectând, prin urmare, deficitul comercial şi pe cel de cont curent.

Aşadar, Parlamentul a trecut la eliminarea unor reduceri de taxe. A fost amânată eliminarea taxei pe stâlp de 1% din valoarea contabilă a unei construcţii industriale. A fost amânată eliminarea accizei speciale de 7 eurocenţi la litrul de carburant.

Adică a taxelor pe care mediul de afaceri le pretindea insistent eliminate. A fost amânată, de asemenea, reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% - impozit din care statul a câştigat anul trecut 2 mld. lei şi aşteaptă, pentru acest an, venituri de 2,3 mld. lei. Dar această ultimă măsură nu a fost însoţită şi de amânarea intrării în vigoare a CASS aplicată veniturilor din dividende, indiferent de statutul beneficiarului, măsură ce o însoţea pe aceea a reducerii impozitului de la 16% la 5%. În legislaţia în vigoare, persoanele fizice care încasează dividende plă­tesc un impozit de 16% pentru aceste venituri, la care se adaugă contri­buţi­ile de sănă­tate de 5,5%, cu excepţia situaţiei în care beneficiarul obţine şi alte venituri impozitate. Iată însă că, după ce au susţinut că reducerile fiscale sunt prea mari, unii economişti şi oameni de afaceri au început din nou să susţină că impozitele sunt prea mari.

„Ne vom întâlni pe 6 octombrie, ştim că cel puţin la nivelul primului ministru există voinţă pentru a elimina acea anomalie cu CASS“, declarat Pogonaru.

De asemenea, el a subliniat că AOAR cere oamenilor politici să exprime poziţii mai clare şi, mai ales, uniforme în materie de reglementare, susţinând că ceea ce oamenii de afaceri stabilesc cu guvernul este modificat în Parlament care este controlat tot de oameni care sprijină guvernul.

Spre exemplu, spune Pogonaru, Executivul sprijină privatizarea companiilor de stat prin bursă iar la nivelul miniştrilor sau a parlamentarilor se spune că astfel de listări nu vor avea loc (exemplul ministrului energiei Andrei Gerea care a spus că statul nu mai vinde cele 20 de procente pe care le deţine la Petrom – n.red.).

„Ceea ce vrea este să avem poziţii politice clare şi să ştim dacă nu cumva se face ping-pong cu noi (între guvern şi Parlement – n.red.), inclusiv în calitate de Coaliţie pentru Dezvoltare (care reuneşte mai multe organizaţii ale oamenilor de afaceri şi care are un dialog instituţional cu guvernul - n.red.)“, a declarat Pogonaru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO