Eveniment

După ani şi ani pragul la SIF-uri a fost eliminat

După ani şi ani pragul la SIF-uri a fost eliminat

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax

27.11.2019, 17:58 781

Legea privind fondurile alternative de investiţii a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, care a fost decizional. Actul normativ urmează să fie trimis spre promulgare la preşedintele Iohannis.

Proiectul de act normativ prevede, printre altele, eliminarea pragului legal de deţinere de 5% la cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) ce activează în piaţa de capital din România. Piaţa a reacţionat la vestea eliminării pragului, titlurile SIF tranzacţionate la BVB urcând cu valori între 2% şi 4,3% la puţin timp înaintea închiderii tranzacţionării.

Leonardo Badea, actual viceguvernator al Băncii Naţionale a României şi fost preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, este încrezător că noua lege a fondurilor de investiţii alternative (FIA), aflată în dezbatere în Parlament, va reprezenta un nou început pentru piaţa de capital.

"Pragul de 5% există doar în România, el nu există în alte ţări. Noua lege FIA aduce o experienţă europeană şi o legislaţie europeană care, de altfel, deşi nu este o lege de implementare a unei legi europene, este o lege care ne pune pe harta europeană cu foarte multe dintre reglementările pe care noi le prezentăm acolo", spunea Badea la seminarul EU-COFILE 2019 organizat de către BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank România în perioada 30 septembrie - 1 noiembrie.

Pragul la SIF-uri urmează să fie ridicat la şase luni distanţă de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO