Eveniment

Drama şefului spitalului judeţean Tulcea: Avem probleme cu lipsa medicilor în toate specializările. Avem 33 de posturi la concurs, dar nu mai interesează pe nimeni

Tudor Năstăsescu, managerul spitalului judeţean din Tulcea

Tudor Năstăsescu, managerul spitalului judeţean din Tulcea

Autor: Georgiana Mihalache

27.07.2017, 00:06 3091
Spitalul judeţean din Tulcea a scos la concurs posturi pentru 33 de medici din specializări precum pediatrie, oncologie, cardiologie, anestezie şi terapie intensivă pentru a completa lipsa medicilor pe care spitalul încearcă să o acopere încă din toamna anului trecut.

Managerul unităţii spitaliceşti spune că, deşi a oferit locuri pentru medici, aceştia nu s-au arătat interesaţi sau au plecat după o perioadă, iar deficitul de personal rămâne în continuare una dintre problemele spitalelor judeţene din oraşele mici.

„Situaţia este exact ca în restul ţării. Avem probleme în toate specializările. Noi scoatem la concurs şi încercăm să ne comportăm bine cu oamenii care vin, să nu fie un stres în plus pentru ei, le plătim o chirie, dar nu mai interesează pe nimeni. Eu primesc lunar oferte de a lucra în străinătate. Au mai venit medici, dar fiecare încearcă să meargă spre locul unde are familia, casa. Oamenii se duc după soţ sau soţie într-un oraş mai mare”, a spus Tudor Năs­tăsescu, mana­ge­rul spitalului jude­ţean din Tulcea, pentru ZF.

El precizează că măririle de salarii din sistemul sanitar din ultimii ani nu îi determină pe medici să vină în oraşele mici, mai ales în contextul în care recrutorii le propun acestora să lucreze în străinătate, în spitale din Franţa sau Germania.

„La noi se lucrează mult, este încărcătura destul de mare şi oboseşti, nu mai ai acelaşi entuziasm. Probabil că e vorba şi de o oarecare izolare la nivel de drumuri. Falimentul sistemului public este clar. Spitalele, inclusiv cele din Bucureşti, se vor transforma în nişte locuri unde vin mai mult cazuri sociale”, a mai spus Tudor Năstăsescu.

ZF a mai scris şi anul trecut despre problema lipsei medicilor pediatri din spitalul din Tulcea, unitate care deserveşte cei peste 200.000 de locuitori ai judeţului, însă situaţia nu s-a schimbat nici până acum.

Conform unui anunţ publicat pe site-ul spitalului, unitatea medicală recrutează medici pediatri pentru a asigura linia de gardă din această secţie, iar în ce priveşte posturile scoase la concurs, cele mai multe sunt pentru secţia medicină de urgenţă (cinci posturi), de pediatrie şi oncologie, fiecare cu câte trei locuri vacante. Bugetul spitalului pentru anul trecut a fost de peste 77 de milioane de lei, potrivit datelor publice.

ZF a scris recent despre situaţia din spitalul judeţean Argeş, acolo unde internările în secţia de oncologie au fost suspendate până în luna octombrie, din cauza lipsei de medici. Potrivit şefului spitalului, cei doi medici angajaţi în prezent în secţia de oncologie ajungeau să consulte şi 100 de pacienţi pe zi. Tudor Năstăsescu spune că nu este cazul ca în spitalul din Tulcea să se închidă sau să se suspende activitatea uneia dintre secţii, deşi toate specializările au deficit de medici.

În topul judeţelor după numărul de medici, Tulcea se află pe ultimele poziţii, cu doar 361 de medici. Situaţia este asemănătoare şi în judeţele Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa. La polul opus, cei mai mulţi medici lucrează în Bucureşti (peste 12.500), Capitala concentrând circa 22% din totalul medicilor din ţară, Timiş (3.900 de medici) şi Cluj (3.500 de medici).

Din datele de la Institutul Naţional de Statistică, anul trecut numărul medicilor a ajuns la 57.300 de persoane, în uşoară creştere faţă de 2015.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO