Eveniment

Dragos Damian, Terapia Cluj: Toată industria de manufactură ar trebui să aibă facilităţi fiscale în România

Dragos Damian, Terapia Cluj: Toată industria de...

Autor: Dragos Damian

02.06.2019, 17:01 506

Inchizand 3000 de fabrici in perioada 1996-2016 ne-am abandonat prin propria guvernare, cu buna stiinta, suveranitatea in manufactura si finalmente, am renuntat la marea valoare adaugata in economie. Nu e nici o mirarea ca sutele de mii de romani dati afara prin acest “shut-down” epic au plecat sa munceasca in strainatate sau ca in 2019 Romania este captiva consumului din import, cu o balanta comerciala imposibil de redresat.

Consecinta dezindustrializarii Romaniei este mai grava decat lasa sa se vada ruinele fostelor fabrici de dinainte de 1990 si mai complicata decat si-ar fi dorin noii reindustriasi: am pierdut o intreaga generatie de muncitori calificati pentru manufactura din cauza inchiderii scolilor profesionale care nu mai aveau cerere de scolarizare, o generatie pe care nu putem s-o punem la loc inca. De fapt am pierdut o cultura a manufacturii pe care nu reusim s-o recreem, chiar si lansand noua programa de invatamant profesional sau dual, pentru care nu se inghesuie inca multi tineri.

Astfel ca, daca Romania mai vrea industrie de manufactura, acum este momentul sa dezvolte facilitati fiscale pentru ea. Asa au facut toate tarile care au intrat in Uniunea Europeana in valul 2004, au cerut explicit perioade de tranzitie ca sa se adapteze la provocarile “liberei circulatii a marfurilor”. Asa fac SUA, folosind manevra razboiului vamal cu China: cresc taxele vamale ca sa opreasca importurile si sa lase manufactura sa ramana in federatie. Asa fac Rusia si China, care practic interzic importurile, fortand companiile industriale care isi doresc piata de desfacere acolo sa faca investitii pentru constructia de fabrici, o alta formula de a proteja si a intari manufactura locala.

Avem domenii strategice in Romania care nu se pot redresa sau concura cu importurile decat daca vor primi facilitati fiscale: industria de aparare, industria textila, industria chimica si petrochimica. Am avut dreptate cand am cerut in campanie electorala candidatilor sa viziteze fabricile din tara (nu au facut-o), politicienii par sa nu inteleaga in continuare ca pierzand Rocar, Tractorul, Flaro, Balanta, CUG, Filatura de Matase Naturala, Colorom, Nitramonia, Arpechim – si multe altele, 3000 la numar – si fara sa punem ceva in locul lor, ne pierdem cu totul suveranitatea, nu facem doar transferul partial si controlat pe care ni l-am asumat in 2007.

Facilitatile fiscala trebuie sa continue si in multe alte cazuri sa inceapa si pentru alte segmente din industria de manufactura, desigur nu la infinit, ci pentru unul-doua cicluri economice si daca se face dovada ca au avut efectul scontat. Altfel, Romania va contribui la succesul altor economii cu mere din Polonia, scobitori din Turcia si servetele din Baltice.

 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO