Eveniment

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Creşterea economică sustenabilă poate veni doar din industrializare, din consumul şi exportul de produse fabricate în România

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Suntem o ţară care a pus la pământ 7.000 de fabrici devenind astfel complet dependentă de importuri.

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj: Suntem o ţară care a pus la pământ 7.000 de fabrici devenind astfel complet dependentă de importuri.

Autor: Georgiana Mihalache

12.02.2020, 10:20 279

Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, susţine că românii trebuie să cumpere produse fabricate în România pentru a susţine economia locală. Soluţia şefului Terapia vine în contextul anunţului italienilor de la De’Longhi, care au cumpărat o fabrică în Bihor pentru a extinde producţia în România, angajând 500 de persoane.

„Este momentul ca noi, consumatorii, să înţelegem iţele economiei şi să ne punem lucrurile în ordine. Creşterea economică sustenabilă poate veni doar din industrializare, şi în cele din urmă din consumul şi exportul de produse fabricate în România”, a spus Dragoş Damian într-o opinie trimisă ZF.

El a mai precizat că România este dependentă de importuri, după închiderea a circa 7.000 de fabrici, iar cheia pentru a păstra industrii puternice precum cea chimică, siderurgică sau farmaceutică este consumul de produse locale. „Probabil că liderii noştri de la centru sau din regiuni vor înţelege că lumea industrială se va schimba după criza din China şi vor şti să profite atrăgând investitori care vor vrea să plece de acolo”, a mai spus Dragoş Damian.

 

Preţul materiilor prime pune presiune pe producţia locală de medicamente

Dragoş Damian a explicat că în ultimii trei ani fabricile locale de medicamente produc în pierdere cuprinsă între 5% şi 15% din cauza taxei clawback, un procent plătit de companiile din piaţa de medicamente pentru vânzări. În contextul creşterii costului cu utilităţile în fabrici, al crizei date de coronavirus în China, ţară de unde vin materii prime pentru medicamente, preţurile materiilor prime au ajuns să crească şi de trei ori, mai spune Dragoş Damian. El conduce şi Patronatul producătorilor locali de medicamente – Primer, care a reunit 19 fabrici locale din ţară. Damian mai estimează că în primele două trimestre din 2020, taxa clawback ar urma să ajungă la 35% din vânzări, după ce în trimestrul patru din 2019 acest procent a fost de 28% din vânzări. Producţia locală de medicamente se bazează pe cele 161 de firme care activează în total în această industrie, care au ajuns la afaceri cumulate de 3,8 miliarde de lei în 2018, în creştere cu 5% faţă de anul anterior, arată datele oferite de Registrul Comerţului. Astfel, raportat la vânzările totale de medicamente de pe piaţa locală din 2018, care au ajuns la 16 miliarde de lei, calculele arată că România a produs de patru ori mai puţine medicamente decât a consumat.

 

Citiţi integral opinia lui Dragoş Damian pe zfcorporate.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO