Eveniment

Dragoş Cabat, economist: Creşterea economică din T2 este bună, dar este doar o recuperare a căderii din 2020

Dragoş Cabat, economist: Creşterea economică din T2...

Autor: Iulian Anghel

17.08.2021, 15:31 281

Creşterea economică înregistrată în trimestrul al doilea şi în semestrul întâi trebuie pusă pe seama “efectului de bază”, având în vedere căderea brutală din 2020.

“Avem de a face cu o revenire, nu cu o creştere spectaculoasă. Totuşi este bine, este bine că nu avem o creştere de 6 - 7%, ci una de 13% în T2, an/an”, comentează economistul Dragoş Cabat datele-semnal ale INS, publicate marţi, privitoare la creşterea economică.

Potrivit INS, PIB-ul a crescut cu 13% în T2/2021 şi cu 6,5% în semestrul întâi, an/an.

Faţă de T1 2021, în T2 economia a crescut cu 1,8%.

În T2/2020, economia a avut o cădere de 10,5%, an/an.

“Având în vedere căderea din T2/2020, creşterea din T2/2021 era aşteptată. Ştim că în primăvara lui 2020 economia a fost închisă în bună parte, consumul a scăzut puternic – am avut un şoc şi pe partea de ofertă şi pe partea de cerere. Acum asistăm la o revenire, urcăm din prăpastie. Vom avea creşteri şi în T3 şi în T4, mai lente, dar creşteri. Până la urmă avem o revenire în <V>, nu în W” (creştere, urmată de o nouă cădere – n.red.) cum credeau mulţi economişti şi nici măcar în formă de radical (creştere şi  apoi o plafonare a acesteia înainte de recuperarea pierderilor – n. red.), cum credeam eu. Însă, abia în 2022, vom avea o imagine clară a cursului economiei, după ce efectul de bază al căderii din 2020 se va fi estompat”, explică Dragoş Cabat.

Comisia Naţională de Prognoză a revizuit săptămâna trecută prognoza de creştere economică de la 5% în varianta de primăvară, la 7%.

Potrivit sursei citate, pe partea de formare a PIB, industria ar urma să crească în acest an cu 7,7%, agricultura cu 14,8%, construcţiile cu 6,8% iar serviciile cu 6,3%. Pe partea de utilizare a PIB, consumul final ar urma să avanseze cu 6,6% - consumul privat având un plus de 8% iar consumul guvernamental unul de 1,8%. Investiţiile (formarea brută de capital fix), ar trebui să avanseze cu 8,8%, potrivit CNP. Creşterea are însă un cost semnificativ, anume un avans puternic al deficitelor.  Deficitul comercial va trece de 20 mld. euro pentru prima dată de la criza economică din 2009 - 2010, iar deficitul de cont curent va atinge pra­gul de 5% din PIB (peste 13 mld. euro). Inflaţia va fi de cel puţin 5% la final de an şi, astfel, salariile nu vor mai creşte cu două cifre ca în trecut - în jur de 2% va fi creşterea reală în 2021, prognozează CNP.

Banca Naţională a anticipat cu o zi înaintea apariţiei datelor INS privind PIB-ul că economia va avansa cu două cifre în T2, an/an şi că va continua să crească şi în ultimul semestru din an, dar într-un ritm mai scăzut.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO