Eveniment

Două parcuri eoliene dezvoltate de omul de afaceri Emanuel Muntmark au luat cei mai mulţi bani de la UE

Autor: Roxana Petrescu

04.04.2011, 23:42 215

Două parcuri eoliene localizate în Dobro­gea, ambele dezvoltatede omul de afaceri Ema­nuel Muntmark, dar unu deja vândut cătreButanGas România, au primit bani europeni în valoare de 110 mil.lei (circa 27 mil. euro), investiţiile fiind deja finalizate.Valoarea totală a celor două parcuri se ridică la 257 de milioanede lei (circa 63 de milioane de euro).

"Cele două proiecte aparţin firmelor Romconstruct Top (firmăcontrolată iniţial de Emanuel Muntmark, dar vândută în 2010 cătreButanGas România), cu sediul în Constanţa, cu o valoare totală aproiectului de circa 177 de milioane de lei, din care asistenţafinanciară neram­bursabilă este de circa 70 de milioane de lei, şiEcopower Wind (firmă controlată de Emanuel Munt­mark), cu sediul înConstanţa, cu o valoare totală a proiectului de circa 70,3 lei, dincare asistenţa financiară neram­bursabilă este de aproximativ 39 demilioane de lei", spun repre­zen­tanţii MinisteruluiEco­nomiei.

Banii au fost primiţi prin intermediul Organismului Intermediarpentru Energie care funcţionează ca un in­termediar pentrurealizarea plăţilor din bani euro­peni pentru proiecte care vizeazăcreş­te­rea eficienţei energetice şi a securităţii furni­zării încontextul combaterii schimbărilor cli­matice.

"Tot anul acesta ar mai putea primi finanţare europeană un altproiect pe partea de energie eoliană dezvoltat de compania LCBusiness (companie înregistrată în Timişoara care dezvoltă unproiect eolian în valoare de circa 50 mil. lei). Totul depinde demomentul în care îşi vor depune cererea de rambursare. Dincolo deproiectele eoliene mai sunt şi alte proiecte pe energie verde, cumar fi microhi­drocentralele, care vor primi fonduri euro­pene",spune Cristian Georgescu, manager pu­blic în cadrul OrganismuluiIntermediar pentru Energie (OIE) din Ministerul Econo­miei.

La finalul anului trecut numai cinci pro­iecte din domeniulenergiilor verzi bene­ficiaseră de fondurile europene pe careRomânia le are la dispoziţie în perioada 2007-2013 pentruinvestiţii în sectorul energetic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO