Eveniment

Dosarele retrocedărilor ilegale prind viteză: Politicieni şi oameni de afaceri dau cu subsemnatul la DNA în afaceri de sute de milioane de lei

Dosarele retrocedărilor ilegale prind viteză:...

Autor: Mediafax

10.12.2015, 00:06 1041

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) ar urma să ceară astăzi Înaltei Curţi de Casaţie arestarea deputatului Ioan Oltean, puternicul lider al PDL (actualmente fuzionat cu PNL), pentru care Camera Depu­taţilor a încuviinţat ieri arestarea într-un dosar de restituiri ilegale în care au intrat deja în arest nume grele, între care Crinuţa Dumitrean, fos­tă şefă la agenţia de restituire a proprietăţilor (ANRP).

Oltean este urmărit penal pentru fapte de corupţie privind o despăgubire ilegală de aproape 109 milioane lei dată de ANRP lui Mihai Rotaru. Mita pe care ar fi luat-o Oltean este 600.000 de euro.

În dosar este acuzat şi deputatul Cătălin Florin Teodorescu (care scapă de arest pentru că deputaţii nu i-au ridicat imunitatea, în cazul lui lipsind cvorumul). Procurorii spun că el împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP – Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcră­mioara Alexandru –, au aprobat ilegal un raport de evaluare prin care un teren de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

 

Remus Truică, Dan Andronic şi prinţul Paul, aduşi la DNA Braşov

Într-un alt dosar de retrocedări ilegale, instrumentat de DNA Braşov, mai mulţi oameni de afaceri între care Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase au fost chemaţi la audieri. De asemenea, în acelaşi dosar, Dan Andronic, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, urma să fie dus cu mandat la DNA Braşov, după ce au fost făcute percheziţii la locuinţa sa şi la o casă de vacanţă.

Procurorii DNA Braşov au făcut percheziţii la casa omului de afaceri Re­mus Truică, de unde au fost ridicate mai multe documente.

La DNA Braşov au fost aduşi, tot cu mandat, în acelaşi dosar, fostul consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, Marius Marcovici, şi omul de afaceri Claudiu Liviu Mateescu.

Prinţul Paul şi soţia acestuia, prinţesa Lia, au fost citaţi şi ei să se prezinte la DNA Braşov pentru a da declaraţii în dosar. Aceştia nu au mai ajuns la audieri, întrucât prinţului Paul i s-a făcut rău pe drum şi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat, într-o informare, că procurorii DNA Braşov fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2006 - 2015. În această cauză, procurorii au făcut nouă percheziţii în Bucureşti şi Ilfov.

Direcţia Naţională Anticorupţie Braşov a făcut şi ancheta în dosarul în care sunt acuzaţi Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza şi Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegală de păduri.

În acest dosar a fost menţionat şi numele prinţului Paul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO