Eveniment

Dominic Fritz, candidat al Alianţei USR PLUS pentru Primăria din Timişoara: Timişoara are nevoie de modelul german descentralizat pentru a evolua. Dacă voi fi ales primar, voi acorda mai multă atenţie cartierelor şi nevoilor lor specifice

„Timişoara are nevoie de o administraţie publică conformă cu standardele europene, pentru a avea o viaţă care să se ridice la standarde europene”

„Timişoara are nevoie de o administraţie publică conformă cu standardele europene, pentru a avea o viaţă care să se ridice la standarde europene”

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.08.2020, 07:00 387

Dominic Fritz, candidat al Alianţei USR PLUS pentru funcţia de primar al Timişoarei, fost şef de cabinet al preşedintelui Germaniei, consideră că pentru a evolua ca oraş european, Timişoara are nevoie de o administraţie publică descentralizată, cu proiecte specifice pentru fiecare cartier care formează oraşul.

„Am lucrat mult cu insituţii internaţionale, am văzut cum funcţionează administraţia publică în multe ţări .Tradiţional, Timişoara este un oraş cu mai multe centre şi cred că ideea descentralizată a administraţiei Germaniei ar putea să ne ajute să atingem potenţialul fiecărui cartie. Voi numi manageri de cartier pentru că vrem să acordăm mai multă atenţie cartierelor şi nevoilor lor specifice. Vom avea un plan de dezvoltare pentru fiecare cartier al Timişoarei”, a spus Dominic Fritz.

El consideră că Timişoara are potenţial de dezvoltare pe toate planurile economice, însă, pentru a-şi putea atinge acest potenţial are nevoie de o reformă a administraţiei publice.

„O să mă uit la toate fişele de post ale angajaţilor şi funcţionarilor publici pentru a face un plan de restructurare a primăriei. Dacă sistemul operator al oraşului nu funcţionează, nici celelalte probleme nu pot fi rezolvate. Timişoara este un oraş bine legat de restul Europei. Astfel, ar putea fi poarta României spre Europa, în Vestul ţării, doar că din păcate, acum avem o administraţie care desconsideră total acest potenţial.”

Pe lista de priorităţi ale candidatului la primăria din Timişoara Dominic Fritz se numără modernizarea transportului public, a transportului cu bicicleta şi contruirea unui spital municipal cu fonduri europene.

„Acum avem ocazia să atragem fonduri europene pentru dezvoltarea oraşului şi vom face o entitate specializată care să lucreze doar la proiecte de atragere a fondurilor europene, cum există şi în alte oraşe.”

Dominic Fritz spune că poartă discuţii aproape zilnic cu investitori şi antreprenori care vor să dezvolte businessuri în Timişoara, iar mulţi dintre aceştia „spun că avem două probleme.”

„Una este legată de infrastructura din jurul Timişoarei, şi avem nevoie de o infrastructură rutieră  - centură, autostradă spre Serbia, dar şi de infrastructură feroviară. O a doua problemă pe care o semnalează investitorii este lipsa forţei de muncă. Dar legat de acest aspect este calitatea vieţii, pentru a atrage oameni buni şi calificaţi în Timişoara trebuie să oferim servicii de calitate.”

Dominic Fritz a vizitat pentru prima dată Timişoara în 2003, când avea 19 ani. Acesta a lucrat la o casă de copii, „iar de atunci am fost implicat în dezvoltarea oraşului, am fondat o asociaţie şi mi-am făcut din Timişoara o casă.”

În acelaşi timp, Dominic Fritz a continuat studiile în Germania, în domeniul Ştiinţelor Policitice şi Administrative şi a lucrat în administraţia publică germană, unde „am învăţat cât de importante sunt regulile şi seriozitatea pentru funcţionarea instituţiilor publice.”

 

Ce a mai spus Dominic Fritz:

În Timişoara avem o situaţie în care multe cartiere au fost neglijate de o primărie care are o gândire centralizată, care gândeşte proiectele pentru centrul oraşului.

În Timişoara avem mulţi tineri care vor să construiască în toate domeniile economice, dar şi sociale – la proteste a fost un oraş activ, în cultură (capitala culturală a Europei), în economie (unul dintre oraşele cele mai puternice).

Capitala culturală care acum a fost amânată pentru anul 2023, a fost până acum un eşec, pentru că ce s-a întâmplat a fost mai mult o dezbinare a scietăţii culturale şi trebuie să punem acest proiect la punct, pentru că reprezintă toată România.

Am definit câteva principii/piloni pe care vrem să dezvoltăm oraşul: în primul rând oraşul cartierelor, oraşul metropolitan, oraşul european. Vreau să reformez administraţia publică din Timişoara

Timişoara poate fi un oraş atractiv, precum multe alte oraşe din Occident, dar depinde de voinţa noastră de a reseta sistemul operator al oraşului şi de toţi cei care vin la vot.

Am un singur contracandidat care are şanse împotriva mea, acesta fiind actualul primar Nicolae Robu. Dar dacă avem în vedere ce a făcut acesta pentru oraş şi felul în care a exercitat mandatul atunci contrastul devine evident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO