Eveniment

Doi patroni români judecaţi pentru asocierea cu liderul unei grupări de arabi, implicat în transferarea ilegală din a România 65 de mil. de dolari

Doi patroni români judecaţi pentru asocierea cu liderul...

Autor: Departamentul Eveniment

06.12.2012, 17:23 1276

Sirianul Omar Chama va fi judecat, în lipsă, de către Tribunalul Capitalei, pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la spălare de bani şi evaziune fiscală, în formă continuată.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Radu Olteanu - acţionar majoritar al SC ALCOR SA Botoşani şi administrator al SC MOLDAVIA IMPEX SRL, pentru asocierea în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grav, în formă continuată, complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, spălare de bani.

Alături de acesta va fi judecat Ahmed Mohamed Kamel Abdrabbo Nassar, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, precum şi libanezul Khachouk Jihad Mohamad Khairo, pentru patru infracţiuni de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, tentativă la infracţiunea de înşelăciune, cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la tentativă la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, două infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani,

În acelaşi dosar mai sunt inculpaţi iordanianul Mahmoud Abdelfattah Salman Abu Tahoun, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la tentativa de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, Adrian Tănase - administrator la SC CA-SI EXPEDITION SRL, SC YKEA SERV SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, complicitate la spălare de bani, Ion garbaciuc - administrator SC YKEA SERV SRL, pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi spălare de bani.

Potrivit DNA, în perioada august 2002 - martie 2003, inculpaţii Olteanu Radu, Mohamed Kamel Abdrabbo Nassar, Khachouk Jihad Mohamad Tănase Adrian, Garbaciuc Ion, Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun, Chama Omar au constituit un grup infracţional organizat în scopul însuşirii unor sume considerabile de bani prin rambursări ilegale de TVA. În acest sens, inculpaţii au pus în practică un mecanism financiar în care au implicat mai multe societăţi comerciale tip fantomă şi prin care au realizat circuite financiare fictive sau exporturi de bunuri nevandabile, mult supraevaluate. Sumele de bani astfel obţinute erau apoi transferate prin conturile firmelor tip fantomă, în scopul ascunderii adevăratei origini, după care erau transferate în conturi din afara României.

În această modalitate, prin inducerea în eroare a funcţionarilor din cadrul Direcţiilor Generale de Finanţe Publice din mai multe judeţe şi din Bucureşti, inculpaţii au obţinut în mod injust suma totală de 7.637.154 RON (echivalentul a aproximativ 2.224.489 euro), cu titlu de rambursări ilegale de TVA şi au încercat să obţină suma totală de 2.827.247 RON (echivalentul a aproximativ 836.734 euro), pe care nu au mai încasat-o ca urmare a intervenţiei reprezentanţilor instituţiilor statului.

În mod separat de acest grup infracţional, în cursul anilor 1999 şi 2002, inculpatul Khachouk Jihad Mohamad Khairo s-a asociat cu alte persoane în vederea constituirii unor altor trei grupuri infracţionale în scopul obţinerii sumei totale de 4.697.827 RON cu titlu de rambursări ilegale de TVA. În cadrul acestor grupuri, inculpatul a pus la dispoziţie documente contabile false emise de firme despre care ştia că nu funcţionau la sediul social declarat, în scopul sustragerii de la controlul fiscal. De asemenea, în scopul ascunderii adevăratei provenienţe a sumelor de bani obţinut, Khachouk Jihad Mohamad Khairo a transferat o parte din aceşti prin conturile unor societăţi comerciale pe care le controla.

Ministerul Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu sumele de 7.637.154 RON şi 2.827.247 RON.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpatului Olteanu Radu şi ale părţii responsabile civilmente SC MOLDAVIA IMPEX SRL.

Având în vedere că s-au sustras urmăririi penale, la data de 14 octombrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă în lipsă a inculpaţilor Khachouk Jihad Mohamad Khairo, Chama Omar şi Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti, care a stabilit ca prim termen de judecată data de 19 decembrie 2012.

Cei şapte acuzaţi au mai fost trimişi în judecată pentru aceleaşi fapte, de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În 23 septembrie 2004, Omar Chama a fost prins în Capitală şi arestat, ulterior, în perioada în care erau răpiţi jurnaliştii români la Bagdad, el a fost eliberat, dispărând din România. El, alături de ceilalţi şase acuzaţi, a fost trimis în judecată, în lipsă.

În 10 mai 2007, tribunalul a decis achitarea sirianului Omar Chama - suspectat de legături cu Omar Hayssam şi unul din fraţii lui - pentru iniţiere şi constituire de grup organizat şi pentru evaziune fiscală, însă l-a condamnat la şapte ani de detenţie pentru spălare de bani.

Decizia Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut pedepsele date. Şi decizia Curţii de Apel a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis trimiterea cauzei pentru rejudecare la instanţa de apel, în final însă tot la tribunal s-a restituit.

În 21 decembrie 2010, tribunalul a decis restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie, întrucât aceasta avea competenţă a cerceta fraude mai mari de un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO