Eveniment

Doi investitori s-au retras de la privatizarea Electrica

06.10.2004, 00:00 16

Termenul pentru depunerea ofertelor finale pentru pachetul majoritar al distributiilor de electricitate Electrica Oltenia si Electrica Moldova se amana cu 12 zile pana pe 18 octombrie, au anuntat, ieri, reprezentantii ministerului economiei si comertului.
"Urmare a solicitarilor venite din partea ofertantilor precalificati privind completarea informatiilor necesare ofertarii, inclusiv cele din camera de date, a aparut ca necesara extinderea termenului de depunere a ofertei pentru a da posibilitatea investitorilor sa aprofundeze datele necesare prezentarii unei oferte care sa reflecte cat mai real valoarea si potentialul societatilor de distributie de energie electrica", explica oficialii ministerului de resort.
Potrivit acestora, pana la finele lunii august au depus documente de pozitie CEZ (Cehia), E.ON (Germania) si Union Fenosa International (Spania).
Pe lista investitorilor care au depus expresii de interes si s-au precalificat se mai afla Public Power Corporation (Grecia) si AES (SUA).
Statul vrea in acest fel sa evite lipsa unei competitii intre investitori pentru cele doua distributii, care ar putea slabi pozitia vanzatorului in aceasta tranzactie. Grupul italian Enel a preluat in vara acestui an distributiile de electricitate Banat si Dobrogea, dupa ce a avut discutii de unul singur cu statul roman mai mult de un an, incercand sa traga in jos de pret.
Enel va plati 111,8 mil. euro pentru 51% din actiunile celor doua distributii, care au impreuna 1,3 milioane clienti. De aceasta data, Electrica Oltenia are singura peste 1,3 milioane clienti, ca si filiala Electrica din Moldova, pe piata fiind asteptari ca pretul platit de Enel pentru cele doua distributii mai mici sa fie depasit in cazul fiecareia dintre cele doua tranzactii.
Statul vinde direct 24,6% din actiunile Electrica Oltenia si Moldova catre investitori, care printr-un aport de capital vor ajunge sa detina 51%. Consultanta vanzatorului la acest proces de privatizare este asigurata de catre Bank of America Securities, casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, respectiv casa britanica de avocatura Alen & Overy.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO