Eveniment

DOCUMENT. Ordonanţa pentru aprobarea PNDL-3, programul de investiţii care a rupt coaliţia de Guvernare, a fost publicată în Monitorul Oficial

DOCUMENT. Ordonanţa pentru aprobarea PNDL-3, programul...

Autor: Ştefan Stan

06.09.2021, 23:42 10929

Ordonanţa pentru aprobarea PNDL-3, programul de Investiţii care a rupt coaliţia de Guvernare, a fost publicată în Monitorul Oficial. Programul va fi coordonat de Ministerul Dezvoltării, care va primi pe mână fonduri în valoare de 50 de miliarde de lei. 

Citiţi AICI Ordonanţa de Urgenţă pentru aprobarea Planului Naţional de Investiţii Anghel Saligny. 

În cadrul programului se pot realiza obiective de investiţii care constau în realizarea de construcţii noi sau de lucrări de construire, reconstruire, consolidare, reparaţie, modernizare, modificare, extindere, reabilitare, după caz, schimbare de destinaţie, protejare, restaurare, conservare la construcţii existente şi care se încadrează în cel puţin una dintre următoarele categorii de investiţii:

a) alimentări cu apă şi staţii de tratare a apei;

b) sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială şi sisteme de captare a apelor pluviale;

c) drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor;

d) poduri, podeţe, pasaje sau punţi pietonale, inclusiv pentru biciclete şi trotinete electrice;

e) sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.

Programul a generat îl ultimele săptămâni un scandal uriaş, care a culminat cu o moţiune de cenzură depusă de USR-PLUS împotriva propriului Guvern, condus de premierul Florin Cîţu.  

Miniştrii USR PLUS şi-au depus luni mandatele, după o şedinţă internă în care au stabilit că nu mai pot rămâne în Guvern.

Florin Cîţu „a dinamitat conştient şi perfect responsabil” coaliţia, a spus liderul USR PLUS, Dan Barna: „Cîţu nu mai poate să fie premier şi din acest motiv miniştrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîţu”.

Barna a spus că decizia a fost luată împreună cu colegii săi, susţinută de Biroul Naţional, în condiţiile în care nu se poate merge mai departe cu un premier care „risipeşte resursele naţiunii pentru interesul politic propriu”.

Demisiile miniştrilor USR PLUS vor fi, marţi la prima oră, pe masa premierului.

USR PLUS se afla în Guvern cu şase mandate: Dan Barna – vicepremier, Claudiu Iulius Gavril Năsui - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Cătălin Drulă - ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii, Cristian Ghinea - ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi Ciprian Sergiu Teleman - ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO