Eveniment

Dobanda in urcare la bondurile pe 5 ani. Primele repere de pret la 7 si 10 ani

08.04.2005, 21:10 43

Un prim semnal de crestere a dobanzilor la lei a fost dat ieri, cand Ministerul Finantelor a acceptat la licitatia de obligatiuni de stat pe cinci ani o dobanda de 7,25% pe an, cu 0,75 puncte procentuale peste nivelul stabilit la precedenta emisiune adjudecata.

Ultima licitatie oraganizata luna trecuta pentru aceasta scadenta fusese respinsa de Finante tocmai din cauza presiunilor de crestere a dobanzii. Piata reactioneaza astfel la incertitudinile privind mentinerea unui trend constant de scadere a dobanzilor si a inflatiei.

La titlurile emise pe doi ani, scaderea ritmica a dobanzii in ultimele trei luni a inghetat la nivelul de 7,5% pe an stabilit la precedenta licitatie. Finantele au ridicat 1.600 mld. lei, adica dublul sumei propuse.

Ministerul Finantelor a reusit ieri sa plaseze cu succes si primele emisiuni de obligatiuni de stat cu maturitati de sapte si zece ani.

Astfel, emisiunea de obligatiuni de stat in lei cu scadenta la zece ani a fost adjudecata ieri la o dobanda fixa de 6,75% pe an. Din suma programata de 500 miliarde de lei, Ministerul Finantelor a reusit sa ridice la acest nivel al dobanzii 328,1 miliarde, restul ofertelor avansate de banci soliciand dobanzi mai ridicate.

Tot ieri, piata financiara a consemnat lansarea in premiera a unei emisiuni de obligatiuni de stat pe sapte ani. In acest caz, Finantele au obtinut intreaga suma dorita, tot de 500 mld. lei, la o dobanda de 7% pe an.

Luna aceasta sunt programate si emisiuni de bonduri pe 12 si 15 ani. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO