Eveniment

Doar patru ministere din 18 arată cheltuielile şi salariile pe site

Doar patru ministere din 18 arată cheltuielile şi...

Autor: Radu Bostan, Iulian Anghel

22.04.2013, 11:09 1173

Doar patru din cele 18 ministere din România publică veniturile salariaţilor şi achiziţiile publice efec­tuate la zi, arată o inter­pe­la­re a parlamentarului Andreea Paul adresată premierului Victor Ponta. Cere­rea, trimisă de deputatul PDL în februarie, a ră­mas aproape fără efect după mai bine de două luni.

Într-o postare de pe blogul personal, An­dre­ea Paul arată că în luna februarie a adresat o inter­pelare premierului Ponta prin care sem­nala lipsa de transparenţă asupra cheltuielilor publice la nivelul tuturor ministerelor.

„Am verificat site-urile ministerelor pentru a strânge informaţii pentru a întemeia mai multe amendamente constructive la recentul proiect de Lege a bugetului. Datele publice care trebuia, potrivit legii, să fie accesibile pe site-urile ministerelor, nu se aflau postate la marea majoritate a ministerelor“, scria Paul în solicitarea trimisă premierului Ponta în februa­rie. Acolo unde informaţiile nu lipseau cu de­săvârşire, datele publicate erau neactualizate.

De exemplu, ultimele informaţii asupra veniturilor nete ale angajaţilor Ministerului Co­muni­caţiilor şi Ministerului Justiţiei dis­po­nibile pe site-urile acestor instituţii datează din 2010. În cazul Ministerului Apărării sau Ministerului Dez­voltării Regionale, datele pri­vind salariile an­ga­jaţilor lipsesc în totalitate. Mi­nisterul Apă­rării este la fel de opac şi în ceea ce priveşte chel­tuielile cu achiziţiile pu­blice, plăţile efec­tuate şi programul de in­vestiţii. Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi în cazul Ministerului Agriculturii.

Andreea Paul menţionează că, în cele mai multe cazuri, datele postate se opresc la pe­rioa­da martie-aprilie 2012, adică momentul în care gu­vernarea a fost preluată de USL. Cele mai re­cen­te informaţii disponibile cu privire la ve­ni­tu­rile angajaţilor erau aferente lunii decembrie 2012 şi se găseau pe site-urile ministerelor Afa­ce­rilor Interne, Finanţelor şi Sănătăţii. În cazul achi­ziţiilor publice, Ministerul Fondurilor Eu­ro­pene era cel mai transparent, însă şi datele pos­tate de această instituţie pe site erau din luna noiembrie 2012.

Răspunsul din partea premierului a venit după o lună într-o scrisoare semnată de Vlad Ştefan Stoica, şeful Cancelariei primului-mi­nis­tru. Stoica i-a mulţumit deputatului pentru inte­res şi a asigurat-o că premierul a dispus veri­fica­rea „aspectelor“ semnalate şi corec­tarea aces­to­ra, „în măsura în care acestea se vor confirma“.

Realitatea arată că majoritatea „aspectelor“ nu s-au „confirmat“, în condiţiile în care, la două luni după solicitarea Andreei Paul, cele mai multe ministere încă nu au publicat date actualizate cu privire la cheltuielile cu angajaţii, achiziţiile publice, plăţile la zi sau investiţiile.

De exemplu, Ministerul Justiţiei continuă să ofere date privind veniturile angajaţilor realizate doar în aprilie 2010, în timp ce Ministerul Agriculturii nu mai oferă aceste informaţii. Site-ul Agriculturii este sărac şi în date cu privire la cheltuielile cu achiziţii publice, deoarece ministerul publică doar anunţurile, pentru aflarea rezultatului fiind necesară urmărirea procesului pe portalul e-licitatie.ro.

Totuşi, Ministerul de Externe şi-a actualizat site-ul publicând date asupra veniturilor angajaţilor săi până în februarie 2013, după ce anterior aceste informaţii erau disponibile doar pentru luna martie 2012.

Ministerul Educaţiei oferă date asupra veniturilor salariale ale angajaţilor doar pentru anul 2011 şi perioada noiembrie 2012- ianuarie 2013. Ministerul Finanţelor şi Ministerul Afacerilor Interne sunt printre foarte puţinele modele de transparenţă în ceea ce priveşte plăţile efectuate, publicând situaţii la zi.

În schimb, datele asupra plăţilor sunt în continuare absente pe site-ul Ministerului Transporturilor, iar informaţiile privind obiectivele de investiţii ale instituţiei nu sunt mai recente de anul 2011.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO