Eveniment

Doar guvernul care va veni la Palatul Victoria din ianuarie 2017 are dreptul să facă bugetul. Toate propunerile de acum nu sunt decât praf electoral

Doar guvernul care va veni la Palatul Victoria din...

Autor: Sorin Pâslaru

03.11.2016, 20:01 1771

Indiferent care va fi efectul majorărilor de salarii la doctori şi profesori care se pun la cale acum asupra bugetului consolidat în 2017, trebuie spus limpede următorul lucru: doar guvernul care va fi instalat la Palatul Victoria ca urmare a alegerilor din 11 decembrie 2016 are legitimitatea să facă bugetul pe anul următor.

Dacă cei care vor câştiga alegerile vor decide că nu sunt bani suficienţi pentru actualele majorări, le vor anula. Dacă vor decide că sunt bani suficienţi şi se închide deficitul bugetar la sub 3% din PIB, poate că le vor menţine sau poate că, în mod iresponsabil, vor duce deficitul bugetar la 5% din PIB.

Această decizie însă le va aparţine. Ceea ce se întâmplă astăzi, cu majorări de salarii aruncate pe piaţă, nu e decât praf electoral. Dacă cei care astăzi anunţă că nu sunt de acord cu majorările vor câştiga alegerile, nu vor avea decât să anuleze majorările şi să închidă deficitul bugetar şi la minus 1% din PIB, adică pe excedent, dacă vor.

În urmă cu un an, guvernul Cioloş a preluat un buget făcut integral de guvernul Ponta III şi nu i-a schimbat nicio virgulă. A admis şi enormitatea de a plăti 35.000 de euro stimulent pentru mame, a admis şi creşterea generalizată a salariilor funcţionarilor publici cu 10% în condiţiile în care aceştia deja câştigă cu 50% peste salariul mediu din România şi cu 70% faţă de salariul mediu din sectorul privat.

Doar cine va veni la Palatul Victoria prin câştigarea alegerilor are dreptul să facă bugetul. Şi dacă va crede de cu­viinţă că e nevoie de majorări de taxe, o să o şi facă. Dar nu pot vorbi cei care astăzi nu au niciun fel de legitimitate din punct de vedere democratic, nefiind aleşi ca reprezentanţi ai unui partid care să fi câştigat alegerile, despre ce va fi cu bugetul pe 2017.

Dacă erau aşa de grijulii, trebuia să se fi manifestat când au luat mandatul la începutul acestui an şi să limiteze abuzurile asupra cheltuirii banului public lăsate moştenire de guvernul anterior. Nu poţi în acelaşi timp să beneficiezi de simpatia dată de majorările de salarii din guvernarea ta, iar acum, când vin alţii cu aceeaşi metodă, e adevărat, total lipsită de scrupule, să îţi arăţi grija faţă de sustenabilitatea bugetului consolidat.

Este absolut ridicol să începi să faci jocuri politice fără să îţi asumi intrarea în politică. Ori intri în politică şi îţi asumi un program electoral, şi atunci oamenii sunt lămuriţi cu rolul tău, ori rămâi analist.

Legitimitatea guvernului viitor de a face ce crede că este mai bine cu mandatul pe care-l va primi de la poporul român este un aspect. Pe de altă parte, la fel de adevărat este că stabilitatea finanţelor publice, ca şi cea bancară sau monetară, este un bun public. Ca urmare, orice derapaj trebuie amendat, iar cei care vor conduce România vor avea, sperăm, înţelepciunea de a nu duce această creştere economică constantă din ultimii ani într-o fun­dătură.

România are posibilitatea, daca va mai continua măcar cinci ani cu o creştere economică de peste 5%, bazată însă pe producţie locală, şi mai puţin pe consum, să devină unul din „tigrii” Europei de Est, aşa cum, de altfel, se şi vorbeşte despre ea pe pieţele internaţionale.

Pentru asta este însă nevoie de strategii, este nevoie ca re­sursele îngheţate de capital, funciare, naturale şi umane să fie dez­gheţate. Este nevoie de încredere şi de crearea unui climat fa­vorabil investiţiilor, din orice surse ar fi acestea, româneşti sau străine. Dacă prima grijă este să începem să aruncăm cu majorări salariale, bruma de credibilitate câştigată va fi în curând spulberată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO