Eveniment

DNA începe urmărirea penală a fostului ministru al transporturilor Ovidiu Silaghi

Ovidiu Silaghi, ministru al transporturilor în perioada mai - decembrie 2012. Mediafax Foto

Ovidiu Silaghi, ministru al transporturilor în perioada mai - decembrie 2012. Mediafax Foto

Autor: Mirabela Tiron

15.09.2013, 19:29 165

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi, ministru al transporturilor în perioada mai - decembrie 2012, pentru infracţiunea de trafic de influenţă, potrivit DNA.

„În cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, în calitate de ministru al transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al Romstrade, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa, pentru ca, în schimb, să îşi exercite influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor) pentru ca CNADNR să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate de Romstrade cu CNADNR şi pentru continuarea derulării contractelor, în condiţiile în care erau înregistrate întârzieri ale stadiului fizic al lucrărilor“, potrivit DNA.

Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2 mil. lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene, se mai arată în documentul făcut public pe site-ul DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost arestat preventiv pe 2 decembrie anul trecut, fiind acuzat că în calitate de administrator al firmei Romstrade ar fi schimbat fără respectarea prevederilor legale destinaţia sumei de 25 de milioane de lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrare finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

„Totodată, la data de 22 noiembrie 2012 învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte“, potrivit DNA.

Silaghi a declarat, citat de Mediafax, că acuzaţia este nefondată.

Începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie, se mai arată pe site-ul DNA.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO