Eveniment

Dividendele şi vânzarea creanţelor au mărit veniturile AVAS cu 63%

17.08.2010, 23:30 75

Veniturile AVAS s-au majorat la şase luni cu 63%, de la 94,1milioane de lei la 154 de milioane de lei, susţinute de încasareade dividende şi valorificarea creanţelor, în timp ce câştiguriledin privatizări au totalizat 26 de milioane de lei, reprezentând10% din nivelul propus la nivelul anului 2010.

"În continuare se manifestă o scădere a interesuluiinvestitorilor faţă de pachetele minoritare şi majoritare dinportofoliul AVAS, dar pe lângă aceste aspecte ale crizei economicepot spune că până la această dată AVAS a realizat aproape 85% dinprogramul pe care l-a avut de făcut pe primul semestru", a declaratpreşedintele instituţiei, Aurelian Popa.

El a precizat că veniturile din prima parte a anului au provenitîn principal din dividende şi din valorificare de creanţe.Veniturile de 26 de milioane de lei din activitatea de privatizareau fost obţinute în urma vânzării de acţiuni de la companiile UprucFăgăraş, Trocadero Bucureşti, Aqua Proiect Bucureşti,Industrializarea Laptelui Bistriţa, Marmosim Simeria şi MoldoplastIaşi, conform sursei citate.

AVAS intenţionează să vândă în acest an 13 companii la caredeţine capitalul majoritar şi 90 de participaţii minoritare. Pentruacest an, AVAS mizează pe venituri totale de 395 mil. lei, din care260,9 mil. lei din privatizare şi 87 mil. lei din valorificareaactivelor bancare, creanţelor comerciale şi a celor preluate de laMinisterul Finanţelor şi Casa Naţională a Asigurărilor deSănătate.

Popa a precizat că instituţia va cere Guvernului să aprobeamânarea cu trei ani a plăţilor restante pentru păgubiţii FNI,măsură care va permite deblocarea conturilor instituţiei. "Neconfruntăm cu o serie de probleme. Problema cea mai complexă estefaptul că la AVAS conturile sunt blocate de deponenţii FNI. (...)Am încercat să prezentăm şi premierului situaţia respectivă şi săîncercăm o măsură de amânare a plăţii deponenţilor pe o perioadă,până ne vom putea debloca activitatea şi vom reuşi să scoatem laprivatizare societăţile comerciale."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO