Eveniment

Dispar casele de sănătate şi asiguraţii care nu plătesc

Dispar casele de sănătate şi asiguraţii care nu plătesc

Autor: Ioana David

03.07.2012, 00:08 1145

Casele de asigurări de sănătate vor dispărea, în locul acestora urmând să fie înfiinţate 10-12 societăţi mutuale de asigurări cu minimum un milion de asiguraţi, potrivit unui proiect de lege din domeniul sănătăţii ce urmează să fie lansat în dezbatere publică.

"Pentru a realiza un sistem în care asiguraţii să aibă controlul, una dintre propuneri a fost de a reorganiza casele actuale de asigurări de să­nă­tate în societăţi mutuale. Fiecare ce­tă­ţean depune o adeziune ca membru asociat în momentul în care se formează societatea", a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii.

Nu se înţelege însă de ce vor avea asiguraţii mai mult control în condiţi­ile în care şi în sistemul actual ei sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Totodată, Cepoi a mai spus că prin noua lege se va urmări creşterea numărului celor care plătesc, astfel încât să nu mai existe persoane asigurate fără să contribuie la fondul să­nătăţii.

Spre deosebire de un alt proiect din domeniu lansat în dezbatere publică la începutul anului şi care propunea retragerea aproape totală a statului, noua lege este mai conservatoare, păstrează statul ca jucător important în sistem, însă le lasă priva­ţilor o plajă mai largă de acţiune decât au în prezent. Cu toate acestea multe dintre prevederi urmează să fie validate de Guvern, ministrul Vasile Cepoi spunând că varianta finală va fi o decizie politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO